El conflicte entre Catalunya i Espanya torna a entorpir el funcionament democràtic de l'estat espanyol. El PP ha comunicat aquest dijous que s'aixeca de la taula i que decideix suspendre les converses que mantenia amb el PSOE per tal de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El president dels populars, Alberto Núñez Feijóo ha trucat aquesta tarda al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per comunicar-li la decisió dels populars d'espatllar la renovació de la cúpula dels jutges espanyols. El motiu? L'anunci que ha fet aquest mateix dijous l'executiu de PSOE i Podemos assegurant que duran al Congrés dels Diputats una reforma del delicte de sedició.

Segons informa el PP en un comunicat, Feijóo li ha traslladat a Sánchez "la seva estranyesa davant el canvi de posició del PSOE amb relació a la reforma del Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició". De fet, els populars afirmen que en les converses que mantenien amb els socialistes, se'ls havia assegurat que a la Moncloa ningú no es plantejava reformar aquest delicte. "Tot i les diverses versions traslladades públicament i privada per diversos membres del govern espanyol, el president Sánchez ha confirmat a Feijóo que la seva agenda legislativa inclou aquesta reforma", assegura el PP en el text.

En línia amb el que ja ha manifestat Feijóo en un acte celebrat aquest mateix dijous, el PP afirma que el seu president ha allargat la mà a Sánchez per abordar una reforma del Codi Penal "que afecti als delictes de rebel·lió, sedició, així com la tipificació del delicte de la convocatòria d'un referèndum il·legal". 

Al parer dels populars, els socialistes plantegen una “incongruència” perquè per a ells no té cap sentit que, per una banda, "es pacti el reforçament de l'estat de dret i a l'hora es pacti amb altres partits per desprotegir-lo". Dit això, el PP lamenta veure en el govern de Pedro Sánchez un "compromís unilateral" amb l'independentisme. 

El PP també lamenta en el seu comunicat que Sánchez hagi informat que l'acord ja estava “llest”. El president espanyol ha volgut fer entendre que tot estava ja a les mans del PP, i que només calia que la formació de Feijóo donés llum verda a un principi d'acord. De fet, Sánchez ja ha demanat aquest dijous que la qüestió de la sedició no entorpís l'arribada a una entesa per reformar l'òrgan de govern dels jutges espanyols. Fins ara, socialistes i populars havien asseverat en diverses ocasions la intenció d'ambdues formacions de blindar aquelles converses de qualsevol altra divergència política.

El PSOE reitera que hi havia "acord llest per a firmar" i demana complir amb la Constitució

Minuts més tard que el PP fes públic aquest comunicat, el PSOE ha respost de la mateixa manera als populars, assegurant que hi havia "un acord llest i preparat per a ser firmat". Els socialistes han instat Feijóo a "complir amb la Constitució" i han assenyalat el PP com el culpable del bloqueig de quatre anys per renovar el CGPJ. "La crisi institucional en un poder de l'Estat que està provocant el PP amb la seva actitud obstruccionista és molt greu", afirma el PSOE.

La versió que donen els socialistes és que Sánchez ha trucat aquesta tarda a Feijóo per tal de formalitzar un acord -tot i els dards que s'han anat creuant durant el matí i la fragilitat de la situació- i que ha estat el líder popular qui "ha utilitzat una nova excusa per bloquejar la renovació del CGPJ". Dit això, el PSOE demana aparcar els “xantatges” i "resistir a les pressions de la dreta més reaccionària".