Anna Grau fa el pas. La periodista i diputada de Ciutadans s'ha proposat intentar rescatar el partit enmig de la desfeta pronunciada que experimenta. I és que els taronges es veuen ara a la corda fluixa a Barcelona, després que un motí intern provoqués la caiguda de la candidata a l'alcaldia, Luz Guilarte, fa només uns dies. Les perspectives per a Ciutadans ja eren força dolentes de cara a les pròximes eleccions municipals 2023, i amb la marxa de Guilarte encara es complica més l'escenari. Però ara hi ha un nou nom que podria entrar al tauler de joc: el d'Anna Grau.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

Ella mateixa ha assegurat aquest dijous que està "a disposició del partit" per liderar la llista de la formació a l'alcaldia de Barcelona ara que la posició ha quedat buida. "Estic a disposició del partit per ser la candidata de Ciutadans a Torredembarra, Vic, o Barcelona", ha dit en una entrevista a La 2, sense tancar la porta a altres municipis però evidenciant, alhora, la preferència per la capital catalana. Malgrat fregar-se les mans amb aquest escenari, no ha evitat lamentar la marxa de Guilarte, i ha criticat el "cop d'estat intern" propiciat per dos regidors barcelonins.

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Va ser Paco Sierra qui, amb la col·laboració de Noemí Martín, va autoproclamar-se president del grup municipal. Una decisió que va definir com "un exercici democràtic de funcionament d'un grup municipal que es determina per majoria", tenint en compte que el partit només té tres regidors a Barcelona (el tercer essent la mateixa Luz Guilarte). Sierra havia criticat el tarannà autoritari de la candidata a l'alcaldia, motiu pel qual va propiciar la seva caiguda, per després descartar-se ell mateix com a candidat a les municipals. El motí va ser suficient per provocar, pocs dies després, un anunci de Guilarte en què anunciava que deixava la política. La direcció de Ciutadans ha intentat que l'incident passés desapercebut, apuntant, alhora, una confabulació política per debilitar el partit.

Puigdemont i Francesc de Dalmases

En l'entrevista, Anna Grau també ha tocat altres matèries. Sobre Carles Puigdemont i les recents trobades que ha mantingut amb membres del PSOE, ha assenyalat que hi ha un "paral·lelisme" amb la reunió entre l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira i membres d'ETA. Un vincle que ha reivindicat considerant que tant el president a l'exili com l'organització basca comparteixen un caràcter delinqüencial. I sobre el diputat de Junts Francesc de Dalmases, immers en la polèmica pel tracte a una periodista de TV3, ha considerat que es tracta d'un "cap de turc intern", víctima pel malestar que existeix entre membres de Junts després de la sortida del partit del Govern fa ara quatre setmanes. Un relat que recorda al del també diputat de Junts, Jaume-Alonso Cuevillas, quan va acusar dirigents de Junts de convertir Laura Borràs en "una peça de caça major".