La Constitució està protagonitzant bona part del discurs del PSOE després de les eleccions generals del 23-J. Si bé es tracta de la gran excusa per parar els peus a Junts per Catalunya i rebutjar així un referèndum d’autodeterminació i l’amnistia pels investigats i condemnats pel procés, els socialistes han fet ús aquest dimarts de la carta magna espanyola per intentar millorar els seus resultats en els passats comicis. Han esgrimit davant la Junta Electoral Central que és una vulneració del dret constitucional a la participació política, denegar —tal com va fer la Junta Provincial de Madrid— la revisió dels 30.303 vots nuls que es van comptabilitzar en aquesta comunitat autònoma.

El PSOE ha enviat, doncs, un escrit en el qual insisteixen que cal revisar un a un els vots nuls emesos a les urnes, amb l’esperança d’així poder superar el PP en un escó que socialistes i populars han estat disputant-se i que ha acabat en mans del partit d’Alberto Núñez Feijóo. De fet, la necessitat que té ara el PSOE d’obtenir els vots afirmatius de Junts per Catalunya —i no una mera abstenció— en una investidura de Pedro Sánchez es deu precisament, a aquest escó que queda en mans dels populars: els socialistes necessiten que hi hagi més vots afirmatius que negatius, i això implica el ‘sí’ imprescindible de la formació de Carles Puigdemont.

"Se sol·licita una revisió raonada i, encara que conscient de la seva dificultat, possible, perquè no estem davant de percentatges forassenyats o impossibles, sinó a escassament una mica més de 4 vots de cada 100, que són suficients per afectar el resultat electoral", assenyala el text del recurs en el qual s'explica que la Junta Provincial de Madrid va denegar la seva primera reclamació perquè no considera que la revisió de vots nuls alteri les diferències que donen lloc al resultat final.

De fet, la Junta Provincial madrilenya va considerar també que el recurs presentat pel PSOE “té una mínima possibilitat d’èxit si només es revisen i es validen exclusivament els vots de la seva candidatura”. Va argumentar, també, la “dilació injustificable” que suposaria aquesta revisió de cara a tenir uns resultats definitius de les eleccions. És per això que el passat diumenge aquesta junta de Madrid, després de la incorporació del vot de residents a l’estranger (CERA), va continuar amb l’escrutini general i va revisar només els vots nuls de les taules i seccions en les quals les candidatures havien detectat diferències.

Però ara el PSOE insisteix que la seva petició és “fonamental” perquè “està enfocada a conèixer de manera més perfecta la voluntat dels electors”. Així, també sol·liciten a la JEC que insti l'altra Junta a "procedir de manera immediata" a convocar de nou als representants de les formacions polítiques concurrents a les eleccions per realitzar un nou escrutini general conforme a l'obertura de tots els vots nuls consignats a les taules/seccions electorals.