El grup de Vox ael Parlament andalús deixarà de donar suport a partir d'aquesta mitjanit al Govern de PP i Cs fins que aquest implanti el vet parental a les escoles. Així ho ha comunicat aquest dijous el portaveu parlamentari del partit d'ultradreta, que ha assegurat que no pensa votar més mesures presentades pel govern de coalició entre PP i Ciutadans ni en comissió ni en Ple del Parlament.

L'ultimàtum de Vox exigeix per ser revocat que l'executiu del president Juan Manuel Moreno Bonilla implanti el vet parental a les escoles, compromès en un acord firmat per PP, Ciutadans i la formació ultra com a contrapartida a l'aprovació dels pressupostos de 2020.

La retirada de suport significarà que l'oposició d'esquerres podrà bloquejar les iniciatives parlamentàries presentades per PP i Cs, el que suposa no poder tirar endavant lleis, ordres o decrets.

L'exigència de Vox

El portaveu de Vox, Alejandro Hernández, ha anunciat que el bloqueig es mantindrà fins que implanti l'anomenat "pin parental", és a dir, una autorització expressa dels pares per a la participació dels seus fills en activitats educatives complementàries i que ja ha estat polèmic a Múrcia després de ser portat davant de la justícia pel govern espanyol. El vet parental estava inclòs en una sèrie de mesures pactades per assegurar el suport de Vox als pressupostos, però de moment el govern andalús s'ha resistit a aplicar-lo.

"Em veig en l'obligació d'anunciar-los que des de les 00.00 hores d'aquesta nit, el meu grup deixarà de donar suport amb els seus vots a qualsevol iniciativa que provingui del seu Govern o dels partits que el sustenten en ple i en comissions. No compti amb Vox fins que no s'implementi d'una forma que entenguem suficient i satisfactòria un mecanisme per garantir que els pares puguin evitar l'adoctrinament sectari dels seus fills", ha afirmat Hernández.

Després de l'ultimàtum de Vox, Moreno Bonilla ha demanat a Hernández que "reconsideri" la seva actitud i que "no faci el joc" a l'esquerra. "Estem a mitjan legislatura, això que vostè diu va en contra de la promesa de canvi per a Andalusia i fa el joc a aquests senyors", assenyalant la bancada del PSOE.

 

Imatge principal: El portaveu de Vox al parlament andalús, Alejandro Hernández (dreta), conversa amb el vicepresident del govern d'Andalusia, Juan Marín (Cs) / Efe