La sentència contra l'activista Marcel Vivet ha estat la gota que ha fet vessar el vas. Un dia després que la justícia hagi condemnat l'activista independentista a cinc anys de presó per haver colpejat un mosso durant una manifestació, la CUP ha demanat a ERC i el Govern que es retiri de totes les acusacions contra manifestants del moviment.

En roda de premsa des del Parlament, el diputat Xavier Pellicer ha exigit a l'Executiu que comanda Pere Aragonès un "punt d'inflexió" i un "gir absolut" en aquest aspecte i ha reclamat la fi de la "complicitat" d'Interior, els Mossos i la Generalitat "amb la repressió de l'Estat". "No hi ha repressaliats de primera i repressaliats de segona", ha afegit.

 

El cupaire ha aclarit que la seva formació és conscient que aquests casos venen de la darrera legislatura, quan Junts era qui ocupava la Conselleria, però ha afegit que aquesta és una "oportunitat" per als republicans per marcar distàncies amb la gestió feta fins ara.

Des d'ERC, però, recorden que la Generalitat està obligada a defensar els agents que han estat lesionats, tal com recull el mateix acord entre republicans i anticapitalistes. "Retirada de les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques, exceptuant aquelles on hi hagin lesions a agents acreditades amb certificat mèdic. A les actuacions actuals i futures, la personació de la Generalitat es limitarà als casos de lesions acreditades, si s’escau, i es centrarà en el rescabalament de la responsabilitat civil en casos de lesions no lleus", diu concretament l'acord.

xavier pellicer parlament - acn

El diputat de la CUP Xavier Pellicer, en la roda de premsa d'aquest dijous / Foto: ACN

"Falsedat documental i corrupció"

Pellicer ha insistit que ERC i el Govern han d'anar més enllà de l'acord i, recollint el guant d'Alerta Solidària i els grups de suport a Vivet i l'Adrià, un altre manifestant encausat, ha denunciat "falsedat documental i corrupció" en les actuacions de defensa del gabinet jurídic d'Interior.

Tant la CUP com Alerta Solidària han acusat Interior i els Mossos d'acusar Vivet i Adrià pels mateixos fets: un cop al braç d'un mateix agent de la policia catalana durant una contramanifestació independentista que protestava per una mobilització de Jusapol.

L'advocat de Vivet, Carlos Hurtado, ha explicat que "la sentència pivota sobre una única prova de càrrec que és la declaració testifical de l'agent" que hauria estat agredit. "Una prova de càrrec que s'ha demostrat que és una declaració falsa i preconstruïda per intentar la condemna d'alguna de les dues persones encausades", ha afegit en referència a la investigació paral·lela que acusa l'activista Adrià de la mateixa lesió per la qual s'ha condemnat Vivet.

Pellicer ha demanat l'obertura d'una investigació interna immediata en el gabinet jurídic que ha instruït aquests casos, l'expulsió dels agents, els secretaris i tots els responsables que estiguin implicats i una querella del mateix Executiu català contra tots ells. El cupaire ha lamentat la "falta de control de la Generalitat sobre les acusacions" i ha insistit acabar "amb la doble imposició penal", en referència a les acusacions que els manifestants ja reben per part de l'Estat.

Per últim, la CUP també ha sol·licitat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, el secretari general, Oriol Amorós, i el director general de la Policia, Pere Farrer. A més, han registrat una bateria de preguntes al Parlament en què demanen saber "qui va signar l'ordre, autorització o encàrrec de personar-se la Generalitat com acusació particular". 

 

 

Imatge principal: la líder de la CUP, Dolors Sabater, davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès / Foto: Roser Gamonal