Urgència. El PSC ha advertit el Govern aquest dimarts sobre la necessitat d'accelerar els contactes bilaterals per tal de fer possible uns nous pressupostos de cara a l'any vinent. I és que, després de la trobada d'aquest dilluns al Palau de la Generalitat, que tan sols va ser una "primera presa de contacte" i no pas una negociació formal, ambdues parts no s'han emplaçat a una nova reunió. La portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, ha assenyalat que l'executiu els va aportar poca informació. "Ens van explicar el marc pressupostari que d'alguna manera ja coneixíem perquè el conseller Jaume Giró ens el va explicar al juliol", ha dit, afegint també que tan sols es van dibuixar grans línies i no va haver-hi "concreció ni dades".

 

És per això que, amb la voluntat de poder avançar en la negociació, el PSC ha urgit tornar a trobar-se. "D'alguna manera ens vam comprometre a dir que faríem pròximes reunions per concretar una mica més", ha detallat Romero, qui també ha advertit que ells no podran iniciar una negociació concreta fins que no coneguin el plantejament del Govern de cara als pressupostos. "Espero que ERC sàpiga que els pressupostos són importants i que tingui una voluntat sincera, perquè si no ens fan perdre el temps a tots", ha assenyalat la portaveu, pressionant-los perquè es "posin a la feina".

Amb tot, els socialistes han volgut subratllar la necessitat que Catalunya compti l'any vinent amb nous pressupostos, ja que són imprescindibles tenint en compte la situació econòmica actual. "Hem de tenir-los aprovats com abans millor", ha advertit Romero, malgrat reconèixer que serà impossible tenir-los enllestits perquè entrin en vigor l'1 de gener. Ara bé, ha assenyalat que serà responsabilitat del Govern decidir si finalment es va a una pròrroga definitiva, recordant que els socialistes mantenen la mà estesa per tal que això no passi. Fonts del PSC han detallat, això sí, que només aprovaran uns comptes que hagin pogut negociar abans que arribin al Parlament.

Avís a Oriol Junqueras

D'altra banda, Alícia Romero també ha estat contundent amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, qui aquest mateix matí ha instat els socialistes a ajudar per fer avançar l'agenda de desjudicialització a l'Estat, que ara mateix té el delicte de sedició com a principal escull. La portaveu del PSC ha carregat contra les seves paraules, demanant "deixar els ressentiments i les rancúnies a banda" per fer avançar Catalunya, i no vincular les qüestions antirepressives amb els pressupostos de la Generalitat. "És el que hauria de fer Junqueras, tenir una mirada constructiva", l'ha advertit, i ha assegurat que això és el que intenta fer el seu grup parlamentari.

Els comuns confia que Junts no participi en els comptes

Per la seva banda, el portaveu dels comuns, David Cid, ha assegurat que no veu "voluntat en Junts de negociar els pressupostos", i ha titllat de "fracassades" les polítiques que defensen els de Borràs i Turull. No només això, sinó que ha advertit que les propostes dels comuns i de Junts pels comptes mostren "dos models de país contradictoris", i ha confiat que ERC sigui coherent amb el que sempre ha defensat en la cerca d'acords. Com el PSC, Cid també ha demanat que es produeixin més reunions per tal de poder avançar en la negociació dels pressupostos. Això sí, ha avisat que abans de poder entomar-la, el Govern ha de complir els acords que van fer possible l'aprovació dels comptes del 2022. Els comuns lamenten que el grau d'incompliment sigui "molt elevat" en alguns aspectes.