No fa ni 24 hores que el Govern de Pere Aragonès es va reunir amb el PSC per abordar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 i, tot i obtenir una valoració positiva de la trobada, els socialistes van admetre que "queda molt camí per recórrer i caldrà prémer molt l'accelerador perquè Catalunya pugui disposar d'un nou pressupost en un termini raonable". En una línia molt similar es mouen el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, els quals no han descartat del tot una negociació dels comptes amb els socialistes sempre que aquests "facin passos per reconciliar-se amb la societat i amb el 80% de catalanes i catalans que estan en contra de la repressió". 

Amb aquestes paraules s'ha expressat Junqueras en una entrevista a Els Matins de TV3 on ha afegit que sempre que el PSC faci passes en aquesta direcció hi haurà possibilitats d'arribar a enteses en certs aspectes, ara bé, ha apuntat que de moment "aquest escenari no s'està donant". "És evident que el partit socialista gestiona molt malament les qüestions que afecten a Catalunya", ha sentenciat. De la mateixa manera s'ha expressat Rovira, que també ha participat a l'entrevista; la dirigent independentista exiliada a Ginebra ha sentenciat que amb uns pressupostos aprovats "estarem millor a les institucions i treballarem de manera més responsable".

ERC, tranquils i convençuts al Govern

Sobre la sortida de Junts del Govern i les dificultats del moment (aprovació de pressupostos i reforma del delicte de sedició, entre d'altres), el president d'ERC ha deixat clar que el seu partit no viu cap moment "convuls": "Convulsió cap ni mica dins d'ERC, convulsió només en aquells que es barallen per saber si han de sortir del Govern o no, convulsió pels que no saben gestionar les Rodalies, convulsió per a aquells que estan involucrats al cas 3% i pels que tenen exministres que vanaglorien del terrorisme", ha ironitzat Junqueras. El dirigent d'ERC ha subratllat que la sortida de Junts "s'ha viscut sense convulsió i amb consciència de les dificultats però al mateix temps convençuts de que sempre donem el millor de nosaltres mateixos".

La negociació amb l'estat

Sobre la taula de negociació amb l'estat espanyol, els dirigents d'ERC han recordat que aquesta ja ha donat "fruits en molts àmbits antirepressius" però han indicat que no volen "penjar-se medalles" i que la discreció de les negociacions és molt important. A més a més, Rovira i Junqueras han explicat que el diàleg sempre serà més profitós si l'independentisme treballa junt: "Si independentistes i demòcrates ens unim serem més forts, és trist i preocupant que una part de l'independentisme estigui perdut en batalles internes", ha afegit en relació a Junts per Catalunya.

Finalment, Rovira ha assegurat que mai ha rebut cap visita del PSOE des que és a l'exili per oferir-li tornar. "Si haguessin vingut m'hi hagués assegut per explicar la repressió constant que vivim. Tenen prevenció de reunir-se amb representants que hem estat involucrats amb l'1 d'octubre", ha dit per després afegir que desconeixia la visita que Puigdemont assegura haver tingut.