El PSC, contra la independència. Ara, amb el Sàhara Occidental com a protagonista. La decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, de privar el poble sahrauí del seu dret a l'autodeterminació en favor del Marroc ha rebut el suport dels socialistes catalans, malgrat les crítiques dels principals partits de l'Estat, així com dels socis del govern de coalició. Avui, la viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, ha titllat de "política realista i útil" l'anunci de Sánchez d'enterrar la independència del Sàhara. "Respectem i fem costat a la posició del govern central, que és una mostra de política realista", ha afirmat.

En aquesta línia, Moret s'ha mostrat partidària de no discrepar amb les mesures que prengui el govern espanyol en matèria internacional, i ha celebrat que d'aquesta manera s'estrenyi la relació amb la monarquia de Mohamed VI. "És una política que posa en valor un aliat importantíssim com és el Marroc", evidenciant que la decisió s'ha pres per defensar els interessos estratègics espanyols. I ha afirmat que l'ocupació del Marroc al Sàhara Occidental no és comparable amb la situació actual protagonitzada per les tropes russes a Ucraïna: "És una situació molt complexa, amb grans canvis geopolítics en els últims anys. Apostem per posar fi als conflictes", ha dit.

 

Enfrontament entre Sánchez i Díaz

La setmana passada, el president espanyol, Pedro Sánchez, va enviar una carta al rei del Marroc, Mohamed VI, en què defensava que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. En la missiva, Sánchez va reconèixer "la importància de la qüestió del Sàhara" i va subratllar "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable" a la disputa entre el regne i el Front Polisario per l'excolònia espanyola. Alhora, va manifestar la seva voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i els acords signats entre les dues bandes i l'abstenció de qualsevol acció unilateral". El Front Polisario va respondre ràpidament, titllant el suport del govern espanyol al pla d'autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental de "lamentable". En un comunicat, el Polisario assegurava que el gir de l'estat espanyol pel que fa a la situació del poble sahrauí "dona suport a l'ocupació" i "legitima la repressió" del Marroc envers la nació.

En aquesta línia també va pronunciar-se Yolanda Díaz. En un tuit, va reafirmar el seu compromís "amb la defensa del poble sahrauí i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides". "Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte a la voluntat democràtica del poble sahrauí. Hi continuaré treballant", va indicar. Avui s'hi ha referit el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha carregat contra els socis socialistes: "El PSOE va començar la setmana vulnerant el mandat de l'ONU sobre la impunitat franquista", en relació amb la seva decisió de tombar la reforma del Codi Penal que podia obrir la porta a investigar els crims de la dictadura. "I l'ha acabat vulnerant el mandat de l'ONU sobre el Sàhara Occidental". També avui, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha exigit que l'executiu doni compliment al Dret Internacional, i ha avisat a Sánchez que vigili: "L'exigim que no posi en risc el govern de coalició amb mesures unilaterals", ha dit. Tot i això, ha negat que l'executiu espanyol estigui en una situació perillosa. "El govern de coalició no està en risc".

Diàleg amb l'Aragó i el sector educatiu

Lluïsa Moret ha aprofitat la roda de premsa d'avui per referir-se també a la candidatura pels Jocs d'Hivern de 2030, que s'ha de presentar de forma conjunta amb l'Aragó, i ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que entomi el diàleg amb el seu homòleg aragonès per desencallar la situació. "Catalunya no pot tornar a perdre una altra oportunitat", ha clamat. I també s'ha pronunciat sobre la vaga educativa, arran de la decisió del Departament d'Educació d'avançar el curs escolar: "Aragonès ha de prendre la iniciativa i buscar un espai de diàleg amb la comunitat per trobar una solució".