Enèsima discrepància entre els socis del govern de coalició. Aquest cop el detonant ha estat la carta enviada pel president espanyol, Pedro Sánchez, al rei del Marroc, Mohamed VI, en què defensava que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. L'anunci va ser un gerro d'aigua freda per als socis d'Unidas Podemos: la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va posicionar-se en contra de l'autonomia per al poble sahrauí i va insistir a apostar per l'autodeterminació del Sàhara Occidental, com marquen les Nacions Unides.

Ara bé, tot i les discrepàncies entre PSOE i Unidas Podemos, els comuns han defensat avui que el govern de coalició continua sense trobar-se en risc de ser enterrat. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha exigit que l'executiu ha de donar compliment al Dret Internacional, i ha avisat a Sánchez que vigili: "L'exigim que no posi en risc el govern de coalició amb mesures unilaterals", ha dit. Tot i això, ha negat que l'executiu espanyol estigui en una situació perillosa. "El govern de coalició no està en risc. Som un govern de coalició que molts cops tenim posicions diferents sobre certs aspectes, però no el posarem en risc, i menys encara amb la situació actual", ha afirmat.

 

Enfrontament entre Sánchez i Díaz

En la missiva, el president Sánchez va reconèixer "la importància de la qüestió del Sàhara" i va subratllar "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable" a la disputa entre el regne i el Front Polisario per l'excolònia espanyola. Alhora, va manifestar la seva voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i els acords signats entre les dues bandes i l'abstenció de qualsevol acció unilateral". El Front Polisario va respondre ràpidament, titllant el suport del govern espanyol al pla d'autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental de "lamentable". En un comunicat, el Polisario assegurava que el gir de l'estat espanyol pel que fa a la situació del poble sahrauí "dona suport a l'ocupació" i "legitima la repressió" del Marroc envers la nació.

En aquesta línia també va pronunciar-se Yolanda Díaz. En un tuit, va reafirmar el seu compromís "amb la defensa del poble sahrauí i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte a la voluntat democràtica del poble sahrauí. Hi continuaré treballant", va indicar. Avui s'hi ha referit el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha carregat contra els socis socialistes: "El PSOE va començar la setmana vulnerant el mandat de l'ONU sobre la impunitat franquista", en relació amb la seva decisió de tombar la reforma del Codi Penal que podia obrir la porta a investigar els crims de la dictadura. "I l'ha acabat vulnerant el mandat de l'ONU sobre el Sàhara Occidental".

Reunió amb el Govern

Joan Mena també s'ha referit a la reunió que celebraran aquesta tarda els comuns, i la resta de partits parlamentaris, amb el Govern de la Generalitat, per tractar la situació a Ucraïna i els efectes que pot tenir la guerra a Catalunya. El portaveu ha informat que presentaran al president Pere Aragonès diverses mesures per fer front a la crisi, entre les quals destaca la proposta d'un xec de 300 euros anuals destinat a totes les famílies per tal de fer front al preu de la llum, que s'ha disparat en les darreres setmanes. En aquesta direcció, també li demanaran abaixar el preu del transport públic "perquè les famílies tinguin una alternativa al cotxe davant la pujada del preu de la gasolina", i ajudes per a les petites empreses i els autònoms. "No hem vingut a facilitar-li la vida al Govern, sinó a la gent", ha advertit.