El Front Polisario ha titllat el suport del govern espanyol al pla d'autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental de "lamentable". En un comunicat emès aquest dissabte, el Polisario assegura que el gir de l'estat espanyol pel que fa a la situació del poble sahrauí "recolza l'ocupació" i "legitima la repressió" del Marroc a sobre la nació. A més, la nova posició d'Espanya deixa enterrada l'opció d'independència que defensen des del Front Polisario.

Aquest divendres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar en una carta enviada al rei Mohamed VI que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per assolir una solució al conflicte. "La posició expressada pel Govern espanyol no té credibilitat, serietat, responsabilitat i realisme, perquè és una desviació perillosa, contradiu la legitimitat internacional, dona suport a l'ocupació, i pretén legitimar la repressió, crims de guerra  i el saqueig de riqueses que el Marroc continua emprant contra el poble sahrauí", assegura el Polisario en el comunicat.

El gir de Sánchez al Sàhara Occidental

Sánchez ha fet un gir radical sense precedents en la posició neutral mantinguda fins ara pels diferents governs espanyols al Sàhara Occidental. El Polisario ha lamentat que aquest canvi d'opinió "sembla ser" el resultat "d'intensos mesos de xantatge marroquí" contra Espanya per restablir les relacions diplomàtiques "al seu estat anterior".

Llegeix aquí el comunicat sencer

La nova posició del Govern d'Espanya ha estat qualificada pel Polisario com a "molt perillosa" per mostrar-se "en clar suport a l'enfocament unilateral" del Marroc, "en contradicció amb el Dret Internacional". Al comunicat, recorden a Espanya que organitzacions internacionals com l'ONU, la UE o la Unió Africana no reconeixen "cap sobirania marroquina" sobre el Sàhara Occidental.

"Esperàvem que Espanya, per imparcialitat i sentit de les seves responsabilitats legals i històriques, acompanyés les dues parts i el nou enviat personal (de l'ONU) per revitalitzar el procés polític. És lamentable que Madrid opti, una vegada més, per sotmetre's al xantatge marroquí i dissipar les esperances que existien, alimentant la tensió, l'escalada", ha detallat el Polisario. Així mateix, ha assenyalat Espanya com el "principal responsable del patiment del poble sahrauí", per "la ferida sagnant" que el país va deixar el 1975.

Pressionar el govern espanyol

L'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental va ser ocupada pel Marroc el 1975 malgrat la resistència del Front Polisario, amb qui es va mantenir en guerra fins al 1991, quan les dues parts van signar un alto el foc amb vista a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, però les diferències sobre l'elaboració del cens i la inclusió o no dels colons marroquins ha impedit fins ara la seva convocatòria.

El Front Polisario ha fet una crida a les forces polítiques espanyoles i "a tots els pobles d'Espanya" per pressionar el Govern espanyol perquè "corregeixi aquest error lamentable", i obliguin així l'Executiu a "assumir les seves responsabilitats originàries".

 

Imatge principal: Una dona amb una pancarta on es llegeix "lliure" a la marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí davant del Ministeri d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, a Madrid, el 18 de juny del 2021. / Europa Press