"Tothom ha d'assumir les seves conseqüències". Així valoren des del PSC la no compareixença de Clara Ponsatí davant el Tribunal Suprem aquest dilluns 24 d'abril, dia en què el jutge Llarena l'havia citat després de ser detinguda a Catalunya a finals de març i posada en llibertat la mateixa nit. D'aquesta manera, la portaveu del partit, Èlia Tortolero, ha reiterat el respecte dels socialistes a tots els processos judicials i ha recordat a l'eurodiputada de Junts que la situació al país ha canviat radicalment respecte del 2017, any en què Ponsatí "va decidir marxar" a l'exili, juntament amb el president Carles Puigdemont i altres companys del Govern de l'1 d'octubre: "Catalunya ha apostat pel retrobament i la concòrdia", ha insistit Tortolero. 

Cid treu pit de la reforma del Codi Penal pel retorn de Ponsatí 

Mentrestant, des dels comuns s'han mostrat convençuts que Clara Ponsatí acabarà en llibertat, tant en el cas que comparegués com en el que no, davant el Tribunal Suprem. Així ho ha expressat el diputat al Parlament, David Cid, després de conèixer la decisió de l'eurodiputada, avançada pel seu advocat Gonzalo Boye. Amb tot, ha assegurat que el seu paper no és valorar quina ha de ser l'estratègia judicial de Ponsatí després del seu retorn a Catalunya cinc anys després de marxar exiliada, però ha volgut destacar el paper que ha tingut la reforma del Codi Penal, pactada entre el govern espanyol, ERC i Bildu, perquè l'exconsellera pogués tornar al país."Gràcies a la nostra reforma, ahir Ponsatí estava al carrer signant llibres", ha apuntat Cid, en referència a la diada de Sant Jordi, "vam fer una gran pas per avançar en la judicialització política".  La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha assenyalat que el retorn de Ponsatí ha estat possible gràcies a la reforma del Codi Penal, sovint criticada per altres sectors de l'independentisme. 

El PSC reclama una taula d'experts per a la sequera, en comptes de per a l'acord de claredat 

A banda de la no compareixença de Clara Ponsatí davant el Tribunal Suprem, el PSC ha tornat a treure pit de la llei de l'habitatge, que s'ha convertit en un dels grans temes de la precampanya electoral d'aquestes eleccions municipals que s'han de celebrar el pròxim 28 de maig. Tortolero ha contraposat l'acord del govern espanyol amb ERC i Bildu per aprovar aquesta llei, que ha qualificat d'històrica i d'un exemple de la política útil que incideix en la vida diària dels ciutadans, amb la situació de la sequera a Catalunya.

"Quan parlem de bona política, lamentem no poder dir el mateix amb la sequera. Per això hem presentat una esmena de la totalitat al projecte de llei de mesures contra la sequera amb un text alternatiu per a poder eliminar el règim sancionador als ajuntaments", ha recordat la portaveu socialista, lamentant que la confiança del seu partit amb el Govern en aquest sentit "s'ha trencat": "Teresa Jordà i el president Pere Aragonès han faltat a la seva paraula, no han complert. Cal que siguin conscients que només tenen 33 diputats  i en un tema tan important han de cedir i arribar a acords". A més, Tortolero també ha retret a l'Executiu que hagin plantejat una taula d'experts per l'acord de claredat i no per la sequera.

Més de 600 llistes del PSC

Hores abans que acabi el termini per presentar les llistes a les eleccions municipals, la portaveu del PSC ha confirmat que el partit es presentarà a totes les capitals de comarca i a més de 600 municipis, fet que suposa prop d'un 20% més de candidatures que el 2019.