Pablo Llarena i Clara Ponsatí mantenen viu l'estira-i-arronsa als jutjats. El jutge instructor del Tribunal Suprem ha mogut fitxa després que la defensa de l'europarlamentària hagi justificat la incompareixença a la citació d'aquest dilluns al matí. En una resolució emesa aquest dilluns a la tarda, Llarena dona 5 dies a Clara Ponsatí perquè presenti el recurs d'empara respecte la seva immunitat parlamentària. És la petició que l'eurodiputada va registrar al Parlament Europeu -que va derivar al comitè d'Assumptes Jurídics- després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin fa un mes a Barcelona. El magistrat també reclama a les parts personades en el procés judicial -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusació popular- que es posicioni sobre la postura de la defensa i sobre si l'absència al Suprem ha de comportar una ordre de detenció.

D'altra banda, el magistrat demana a la resta de parts que es pronunciïn sobre si l'ordre de compareixença de Ponsatí s'hauria de convertir en una ordre de detenció davant la incompareixença de l'eurodiputada i sobre l'argumentació de la defensa.

"La processada Clara Ponsatí i Obiols no ha comparegut a la declaració indagatòria a la qual va ser citada per al dia d'avui". D'aquesta manera Llarena constata l'absència de la processada a Madrid a la vegada que dona compte que ha rebut l'escrit que ha presentat aquest matí Gonzalo Boye i, davant d'això, deixa cinc dies de marge perquè el lletrat aporti "justificació documental" de la demanda d'empara sol·licitada a l'Eurocambra al marge de sol·licitar traducció al castellà del document. 

 

Boye reclama la suspensió del procediment

L’advocat de Ponsatí ha enviat aquest matí un document a Llarena en el qual justifica l’absència de su client al Suprem, demana que deixi sense efecte la citació d’aquest dilluns i el procediment judicial en curs, i reclama al Parlament Europeu en que doni l'opinió. En el document, Boye recorda que l’Eurocambra ha enviat al comitè d’Assumptes Jurídics la petició d’empara de Ponsatí per fer valer la immunitat parlamentària de Ponsatí després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin fa gairebé un mes a Barcelona. Per això, la defensa posa l’instructor en antecedents de jurisprudència i li reclama que suspengui el procediment judicial contra l’eurodiputada fins que es resolgui la citada petició d’empara. “Existeix la obligació de la cooperació lleial entre les institucions europees i les autoritats nacionals”, explica el document.

Al marge d’això, Boye també argumenta la plantada per les obligacions de l’eurodiputada al Parlament Europeu aquest dilluns: la comissió d’Indústria, Recerca i Energia i la d’Assumptes Econòmics i Monetaris. El document explica que Ponsatí té dret a participar a les sessions i afegeix: “Lògicament resulta incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brusel·les”.  Per acabar, el lletrat reivindica que la causa judicial és “il·legal” tenint en compte que defensa que el Tribunal Suprem no és el competent per liderar-la.

La detenció de Ponsatí, en estudi

Tan bon punt Ponsatí va ser detinguda i deixada en llibertat a Barcelona a finals de març, l'eurodiputada va presentar davant la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, una petició d'empara al·legant que se li havia vulnerat la immunitat parlamentària de la qual gaudeix. Com a resposta, Metsola va derivar la reclamació a la Comissió d'Assumptes Jurídics que presideix l'europarlamentari de Ciutadans Adrián Vázquez, que ho està estudiant. Des de l'escó, Ponsatí va retreure a la presidència de la cambra europea que hagués estat imparcial contra l'independentisme català.

Ponsatí: “Plou a Flandes”

Feia dies que públicament Clara Ponsatí deixava anar que no tenia pensat presentar-se voluntàriament al Suprem. De fet, aquest dilluns ho ha confrimat quan, a través d’una piulada, ha dit que “plou a Flandes”. Una manera de reafirmar que ja era a Bèlgica, llesta per participar a partir a les comissions parlamentàries. En aquesta línia, aquest diumenge, mentre signava llibres al centre de Barcelona, va respondre que “tenia feina” quan els periodistes li preguntaven per la citació judicial.

En paral·lel, Boye també ha avançat que Ponsatí no aniria a Madrid en una entrevista a TV3: “Ja ha arribat a Brussel·les o està de camí”. El lletrat ha remarcat que en aquest procés no s’està respectant la immunitat de l’eurodiputada de Junts per Catalunya.