El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que el PSC no participarà en l'acord de claredat del Govern perquè, a parer seu, busca "dividir un altre cop" la ciutadania de Catalunya: "En aquest pretès acord no hi serem, perquè no és moment de dividir", ha reblat el líder de l'oposició aquest dissabte en l'acte de presentació d'Eva Candela com a candidata socialista a l'alcaldia de Terrassa. Illa ha insistit en la necessitat de trobar punts en comú entre les diferents formacions catalanes i evitar divisions. "Diuen que és un pacte de claredat i jo hi veig confusió. Cal unir-se, no dividir-se, cadascú amb el seu projecte i el seu punt de vista, però buscant allò que ens uneix", ha defensat. L'anunci del PSC arriba després que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, titllés de "trampa electoralista" l'acord de claredat.

El socialista ha aprofitat també per criticar l'executiu d'Aragonès, que ha definit com el "més feble de la història de Catalunya". Tot i que ha afirmat que és "legítim" s'ha preguntat si no seria "més convenient" treballar perquè hi hagi "un suport parlamentari més ampli que permeti tirar endavant les iniciatives del Govern", i en aquest sentit ha reivindicat el PSC com "l'alternativa per posar Catalunya en marxa", fent referència al lema de precampanya per a aquestes eleccions municipals.

Illa critica la gestió del Govern sobre la sequera

Illa ha estat especialment dur en les crítiques al Govern per la gestió de la sequera. "S'ha passat de la imprevisió a la improvisació, després a la sanció als ajuntaments i finalment a la centrifugació de responsabilitats, com a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE)", ha assenyalat. Amb aquest últim punt es refereix a la multa que ha rebut el Govern per no haver presentat a temps el Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya 2022-2027 (PGDCFC). 

En aquest sentit, el cap de l'oposició ha retret a l'executiu que encara no l'hagi "preparat" i que culpi la CHE, quan el Llobregat i el Ter no estan a la Conca de l'Ebre, en comptes de responsabilitzar l'Agència Catalana l'Aigua, que és del Govern. "Menys victimisme i menys culpabilitzar els altres", ha etzibat Illa. Amb tot, ha assegurat que els socialistes estan "per ajudar" i que no obstaculitzaran les accions de govern, però ha instat el Govern d'ERC que "es posin a treballar i assumeixin les seves responsabilitats". 

D'altra banda, ha lamentat que Catalunya porti "més de sis mesos amb una presidència del Parlament interina" i que el bloc de formacions independentistes hagi estat incapaç de fer que la presidència de l'organisme parlamentari torni a tenir "plenitud de funcions". També ha criticat que no hi hagi hagut una regulació dels plans de protecció dels sectors públics en matèria de seguretat després del ciberatac a l'Hospital Clínic de Barcelona.