Una campanya electoral on el debat se centri en l’habitatge i no pas en la independència de Catalunya.  Aquesta és la valoració que ha fet de les pròximes eleccions municipals a Barcelona el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, acompanyat pel candidat socialista a l’alcaldia, Jaume Collboni des del barri de Vallcarca de la capital catalana. Bolaños entra així de ple en la precampanya per l’alcaldia de Barcelona, que les enquestes preveuen disputada, tot traient pit de l’acció del govern espanyol, tant per, segons ell, haver retornat la normalitat a Catalunya després del procés, com per l’acord de la llei de l’habitatge.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
 

"Avui del que es parla a Catalunya és de l’habitatge i de les polítiques que el govern espanyol està posant en marxa per solucionar un problema estructural", ha insistit Bolaños, que ha volgut comparar el model del govern de coalició presidit per Pedro Sánchez amb el d’Alberto Núñez Feijóo que, assegura, és nostàlgic i inspirat amb el de José María Aznar: "Molta especulació i habitatge poc assequible". Segons el ministre, les autonomies hauran de tenir un paper rellevant, ja que podran declarar zones tensades i ha desitjat que amb la nova llei, "el problema de l’habitatge passi a estar conjugat en passat i no en present". 

Jaume Collboni ha lloat tant la llei de l’habitatge, que ha identificat com el principal problema de Barcelona i especialment pels joves que han de marxar de la ciutat perquè no poden pagar els lloguers tot i tenir feina estable, com la feina del govern espanyol en els últims anys vers el país: "La veritat és que ha estat a prop de Catalunya, i ha propiciat que avui puguem parlar, per exemple, d’habitatge, i deixar de parlar del procés i les seves conseqüències econòmiques i en la convivència", ha assegurat l’alcaldable.

bolanos collboni eleccions municipals 2023 barcelona vallcarca
El ministre Félix Bolaños ha acompanyat l'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, en un acte de precampanya al barri de Vallcarca. Foto: Europa Press

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Collboni retreu a Trias que "amagui" els seus plans sobre l’habitatge a Barcelona

Amb tot, el socialista ha centrat els retrets de la seva intervenció en un dels seus rivals electorals, el candidat de Junts per Catalunya, Xavier Trias. Concretament, s’ha queixat que no només "amagui" les sigles del partit, ja que la seva candidatura portarà el nom de "Trias per Barcelona", sinó que tampoc expliqui als veïns de la capital catalana "a què respon la seva candidatura en termes nacionals" ni quins són els seus plans per l’habitatge, quan aquest és un dels temes cabdals pel futur de la ciutat. Per això, l’ha convidat a explicar el seu programa electoral i també què farà Junts al Congrés dels Diputats a l’hora de votar la llei de l’habitatge. El govern espanyol va arribar a un acord la setmana passada amb ERC i EH Bildu.

Abans d’aquesta trobada amb Collboni al barri de la Vallcarca, Bolaños ha visitat aquest matí de dijous l’Abadia de Montserrat. Cal recordar que com a ministre de Presidència és l’encarregat de les relacions entre el govern espanyol i l’església. Bolaños s’ha mostrat convençut que Jaume Collboni esdevindrà el nou alcalde de Barcelona després de les eleccions municipals, i que amb ell Barcelona tornarà a ser una ciutat plural i de futur.

Un Sant Jordi de precampanya: fins a sis ministres i el líder de l’oposició a Barcelona

Aquestes eleccions municipals tenen lloc pocs mesos abans de les eleccions generals, esperades per a finals de 2023 i per a les quals el PSOE no compta amb bones expectatives, segons les enquestes, a excepció del CIS. Per això, esperen aconseguir un bon resultat als comicis del 28 de maig per revertir aquesta tendència. Barcelona, així com València i Sevilla, és una de les ciutats clau en aquest sentit, i per això fins a tres ministres del PSOE seran a la capital catalana aquest cap de setmana de Sant Jordi: els catalans Miquel Iceta i Raquel Sánchez, a banda del mateix Bolaños, que aquest divendres assistirà a un acte de l’alcalde de Badalona Rubén Guijarro i dissabte anirà fins al Vendrell. A ells s'hi sumaran tres ministres d’Unidas Podemos (Yolanda Díaz, Irene Montero i Joan Subirats) i també el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo.