Gonzalo Boye, l'advocat de Clara Ponsatí, ha confirmat que l'eurodiputada no compareixerà davant del Tribunal Suprem aquest dilluns. Boye ha recordat que Ponsatí ja va avançar que aquest dilluns tenia feina i ha confirmat: "Ja ha arribat a Brussel·les o està de camí". En una entrevista a TV3, l'advocat ha remarcat que en aquest procés no s'està respectant la immunitat que ser eurodiputada atorga a Ponsatí. 

Poc després que el seu advocat acabés de confirmar que no es personaria davant del Suprem, Ponsatí ha reafirmat que es troba a Bèlgica compartint una imatge a través de les seves xarxes socials amb un curt missatge: "Plou a Flandes"

Clara Ponsatí va tornar a Catalunya el passat 28 de març després de cinc anys d'exili. L'eurodiputada es va desplaçar fins a Barcelona, on va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra. Respecte a la detenció, Boye, ha remarcat aquest matí que aquesta és "il·legal": "El delicte de desobediència és un delicte que no comporta presó i no es pot detenir una persona per un delicte sense presó. La detenció va ser il·legal i es prendran mesures". 

🔴 El desafiament de Clara Ponsatí: què passarà si planta el Suprem el 24 d’abril?

Feina a Brussel·les 

En el seu primer Sant Jordi a Catalunya des del 2017, Clara Ponsatí es va desplaçar a Barcelona, on va participar  en un acte a l'oficina europarlamentària de Junts per la diada. Ja en aquell moment va avançar, sense detalls, que aquest dilluns tenia feina a Brussel·les, tot i que en aquella ocasió no va acabar de tancar la porta a viatjar aquest dilluns a Madrid dient: "No diguis mai d'aquesta aigua no en beuré. Algun dia o altre hi aniré a Madrid. O potser no, ves a saber". Tanmateix, finalment, queda confirmat que ha viatjat a Bèlgica, on avui participa com a suplent a la Comissió d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu a partir de les 3 de la tarda. 

Els arguments de Boye

L’advocat ha enviat aquest matí un document a Llarena en el qual justifica l’absència de Ponsatí al Suprem i demana que deixi sense efecte la citació d’aquest dilluns. En el document, Boye recorda que l’Eurocambra ha enviat al comitè d’Assumptes Jurídics de l’Eurocambra la petició d’ampara de Ponsatí per fer valer la immunitat parlamentària de Ponsatí després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin fa gairebé un mes a Barcelona. Per això, la defensa posa l’instructor en antecedents de jurisprudència i li reclama que suspengui el procediment judicial contra l’eurodiputada fins que es resolgui la citada petició d’empara. "Existeix l'obligació de la cooperació lleial entre les institucions europees i les autoritats nacionals", explica el document. 

Al marge d’això, Boye també argumenta la plantada per les obligacions de l’eurodiputada al Parlament Europeu aquest dilluns: la comissió d’Indústria, Recerca i Energia i la d’Assumptes Econòmics i Monetaris. El document explica que Ponsatí té dret a participar en les sessions i afegeix: "Lògicament, resulta incompatible amb qualsevol compromís de qualsevol índole a centenars de quilòmetres de Brusel·les".  Per acabar, el lletrat reivindica que la causa judicial és “il·legal” tenint en compte que defensa que el Tribunal Suprem no és el competent per liderar-la.