El primer que expressen des d’Esquerra Republicana sobre la decisió de l’exconsellera Clara Ponsatí de plantar el Tribunal Suprem és “respecte absolut a les estratègies antirepressives de tothom”. Ara bé, els republicans també llancen dos missatges més. El primer, treure pit de la reforma pactada del Codi Penal espanyol, “gràcies” a la qual l’eurodiputada de Junts “va poder tornar” a Catalunya. En segon lloc, des de Calàbria sostenen que “plantar cara a jutges com Llarena” és una manera de “confrontar” amb la justícia espanyola. De fet, aquesta és l’estratègia que va adoptar la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, quan va decidir tornar de l’exili a Bèlgica.

 

Ha estat Gonzalo Boye, l'advocat de Clara Ponsatí, qui aquest mateix dilluns al matí ha confirmat que l'eurodiputada no compareixeria davant del Tribunal Suprem, on estava citada pel jutge instructor Pablo Llarena. Boye ha recordat que Ponsatí ja va avançar que aquest dilluns tenia feina i ha confirmat: "Ja ha arribat a Brussel·les o està en camí". En una entrevista a TV3, el lletrat ha remarcat que en aquest procés no s'està respectant la immunitat que ser eurodiputada atorga a Ponsatí. Poc després que el seu advocat acabés de confirmar que no es personaria davant del Suprem, Ponsatí ha reafirmat que es troba a Bèlgica compartint una imatge a través de les seves xarxes socials amb un curt missatge: "Plou a Flandes". Després de la plantada, Llarena ha ordenat novament la seva detenció.

En la roda de premsa posterior a l’executiva dels republicans de cada dilluns, la secretària general adjunta i portaveu Marta Vilalta ha deixat clar el que “respecte absolut i tot el suport” a les estratègies antirepressives de tothom”. Dit això, però, la dirigent republicana ha assenyalat que si Ponsatí va poder tornar a Catalunya va ser “gràcies als canvis del Codi Penal, entre elles la supressió del delicte de sedició". I ho ha contraposat amb l’estratègia de Serret: “Plantar cara a jutges com Llarena, el Tribunal Suprem o l’Audiència Nacional, que és qui ens vol continuar reprimint, és una manera directa de confrontar, posar-los davant del mirall i fer-los caure la cara de vergonya”, especialment a Europa.​

Contra els “anuncis fake”

És l’endemà de la diada de Sant Jordi, que ha batut rècords amb riuades de gent als carrers de tot el país. Però també amb el desembarcament de ministres del govern espanyol que s’han deixat veure per Barcelona, com la vicepresidenta segona Yolanda Díaz o el ministre de la Presidència Félix Bolaños. I també marcada per la precampanya electoral i els anuncis de l’executiu de Pedro Sánchez, en especial en matèria d’habitatge. Els republicans han estat especialment crítics amb el govern central: “Venen a passejar-se com si Catalunya fos una sucursal. Haurien de complir amb el seu servei. Menys anuncis fake i més responsabilitat”.

Marta Vilalta ha carregat especialment contra l’anunci de Pedro Sánchez de destinar 50.000 immobles de la SAREB a lloguer assequible. “Com ho pensa fer? Quants diners faran pagar als ajuntaments?”, s’ha preguntat la portaveu republicana. En aquest sentit, els ha acusat de “voler fer negoci amb l’emergència social”, fer “pagar dues vegades per la mateixa cosa” i moure’s per “emergència electoral” a les portes de les eleccions municipals. De la mateixa manera, ha considerat “deplorable” la gestió que està fent el govern central de la sequera, després que “la Conca Hidrogràfica de l’Ebre ha decidit que talla l’aixeta a la pagesia sense avís”. Però no s’ha quedat aquí, referint-se també a les incidències al servei de Rodalies: “L’única gestió rellevant del PSC a Catalunya és un desastre contrari”.

En aquest context, els republicans són contundents amb el govern espanyol: “Han de deixar de fer politiqueria i treballar. I si no ho saben fer, traspassar totes les competències al Govern de la Generalitat”.