El PSC ha quedat fora de la proposta de resolució conjunta de l'independentisme per renovar els càrrecs i organismes amb mandat caducat que depenen del Parlament com els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), els membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el Síndic de Greuges, la Junta de Museus de Catalunya i els Consells Socials d'universitats catalanes. Sense els socialistes no es poden aconseguir les majories necessàries per tirar endavant les renovacions.

Tot i que els grups han estat negociant fins al darrer minut, finalment les propostes no es transaccionaran i seran sotmeses a votació aquest dijous a la tarda per separat. Independentistes i socialistes se les votaran mútuament.

112 càrrecs pendents

Igual que l'elaboració d'una llei electoral pròpia, aquest és un altre dels temes pendents de la política catalana. De fet, el passat mes de juliol els socialistes ja van enviar una carta a la resta de grups per iniciar aquest mes de setembre "la renovació dels 112 càrrecs de 28 organismes diferents pendents per part del Parlament".

"El Parlament de Catalunya es compromet a treballar un acord per tal de nomenar els 112 càrrecs pendents de renovació corresponents a 28 òrgans, garantint la professionalitat i la transparència de les nostres institucions, i portar-ho a terme abans de la finalització de l'actual període de sessions", assegura la proposta dels socialistes.

Amb aquesta proposta conjunta, l'independentisme busca mostrar unitat després que en els primers 100 dies de Govern ja hagin aparegut les primeres pugnes. En un comunicat difós ahir, els republicans van expressar que consideren urgent la renovació, i per això aposten per avalar-ho al debat de política general i així desencallar els nomenaments que volen fer "tenint en compte la perspectiva de gènere i de forma paritària".

Un possible pont

La renovació de càrrecs és un dels punts en què els socialistes han estès la mà als partits del Govern, igual que passa amb la gestió de la pandèmia de la covid-19 o la possible elaboració d'una llei electoral pròpia. Ara bé, la no transacció de les dues propostes, que coincideixen en la urgència que requereix la renovació, no sembla un bon presagi per pensar que s'abordarà el tema conjuntament.

Si bé és cert que els socialistes han estès la mà en aquest tema, sempre han afegit que el que volen amb la CCMA és una refundació, més enllà de la renovació de càrrecs. Per als socialistes, els mitjans públics catalans no respecten la pluralitat de la societat catalana i tenen una tendència esbiaixada cap a l'independentisme. Evidentment, aquest és un fort punt de discrepància entre socialistes i independentistes. Aquests últims sempre han negat les acusacions del PSC sobre els mitjans públics i han defensat la seva pluralitat i neutralitat.

 

Imatge principal: el president Aragonès amb el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, a la sessió constitutiva de la Cambra catalana / Foto: Efe