Fa dies que Esquerra Republicana, en les seves compareixences, parla de la necessitat de renovar els càrrecs i organismes amb mandat caducat que depenen del Parlament com els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) o els membres del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). És un tema recurrent que es va repetint any rere any, però que no s'acaba de desencallar.

Ara, ERC està buscant consensos amb Junts i la CUP per materialitzar-ho, i per fer-ho està treballant per presentar una proposta de resolució en el marc del debat de política general que ha començat aquest dimarts i que clourà dijous amb la votació de les proposicions. 

Aquests últims dies els periodistes han preguntat amb freqüència als portaveus independentistes si presentarien propostes conjuntes en el debat de política general en un intent de veure la unitat de l'independentisme, i les respostes eren que estaven treballant en aquesta qüestió.

Ara, ERC ha difós en un comunicat que han obert aquest dimecres aquesta proposta a Junts i la CUP per presentar-la conjuntament. Segons expliquen, amb el text busquen fer "una crida a tots els grups democràtics" per desbloquejar la renovació d'aquests organismes. Els d'Oriol Junqueras consideren que la renovació és urgent, i per això aposten per avalar-ho al debat de política general i així desencallar els nomenaments que volen fer "tenint en compte la perspectiva de gènere i de forma paritària".

La renovació dels òrgans caducats està bloquejada i ha viscut diversos intents per fer-ho. El 2018, un pacte entre Junts, ERC, Cs i PSC per desbloquejar la renovació va saltar pels aires a última hora en despenjar-se de l’acord els taronges, llavors liderats per Inés Arrimadas al Parlament. Precisament, el setembre del 2020, el Parlament va aprovar una moció de la CUP per activar la renovació de la CCMA i el CAC.

El Síndic de Greuges, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la Sindicatura de Comptes o el Consell de Garanties Estatutàries són algunes de les prop de 30 institucions on més d’un centenar de responsables han exhaurit el mandat. La configuració dels blocs a la cambra catalana ha impedit fins ara l’acord i la suma de les majories qualificades imprescindibles per a molts d’aquests nomenaments.

Per la seva banda, el PSC també portarà al debat de política general una proposta de resolució per la renovació d'aquests càrrecs, i en la seva proposta apunta, igual que els republicans, que la renovació és "urgent".

Llei electoral catalana

Així mateix, els republicans estan treballant també, com ja van anunciar fa uns dies, per registrar un text que serveixi per articular la ponència conjunta al Parlament per aprovar una llei electoral catalana de forma integral: Catalunya és l'única comunitat autònoma sense una llei electoral pròpia, i per tant, l'única que continua regint-se per la Llei de Règim Electoral espanyola. 

En paral·lel a aquesta mesura, busquen impulsar una reforma del reglament que modernitzi i agilitzi el funcionament de la cambra, incorpori compromisos feministes i garanteixi el compromís contra la corrupció i el blindi de coaccions externes.