Intercanvi d'avisos. El cas d'espionatge massiu del CatalanGate que va irrompre la setmana passada en el panorama polític català i espanyol ja comença a notar-se. Tot plegat, després que aquest mateix matí la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, hagi demanat dimissions de les persones que han permès aquest espionatge. Des d'un inici la presidenta del Parlament, Laura Borràs, havia reclamat aquestes dimissions, però els republicans només havien demanat investigació, transparència i explicacions, i no ha estat fins ara que s'han sumat a la contundència. La portaveu dels republicans ha lamentat la insuficiència de les explicacions que ha donat el govern espanyol fins ara, i també ha posat en dubte les relacions entre ERC i PSOE. Així, Vilalta ha condicionat el suport a les iniciatives de Madrid a les properes passes que pugui fer l'executiu de Pedro Sánchez: "Veurem en les pròximes hores com evolucionen els fets i acabarem de decidir les nostres posicions".

Poc després, ha estat la viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret, que s'ha pronunciat al respecte, i ho ha fet per manifestar novament el suport dels socialistes catalans a totes les mesures i explicacions que està oferint La Moncloa, si bé l'independentisme les considera insuficients. Així, Moret ha valorat "positivament" la reunió celebrada aquest diumenge entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, tot i que la catalana va avisar de "conseqüències greus". Per la socialista, es tracta d'un "molt important moviment del Govern d'Espanya", i ha manifestat la seva "plena confiança" en l'executiu central. A més, ha repetit un mantra que ja s'ha fet seu el PSC aquesta darrera setmana: "El Govern d'Espanya dialoga, no espia, i ho ha demostrat de forma continuada". Tampoc hi ha hagut cap novetat en l'afirmació socialista que col·laboraran amb la Justícia quan faci falta.

Però sí que hi ha hagut un avís cap a Esquerra Republicana després de les paraules de la portaveu Marta Vilalta. Lluïsa Moret no ha amagat que el govern espanyol necessita el suport dels republicans, i el necessitarà aquest mateix dijous, en què se celebra la votació al Congrés dels Diputats per aprovar el decret de mesures que pretén pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna. "Seria un error molt greu d'ERC no estar a l'altura i donar una resposta per millorar la vida de la gent", ha advertit, en un intent de pressionar la formació independentista. D'altra banda, i amb relació a la qüestió de les dimissions que també han reclamat els republicans, el PSC ha evitat posicionar-se perquè considera que primer aclarir dels fets. "En aquests moments estem a l'inici del procés, i no és adequat situar-nos al final".

 

ERC apuja el to

Ara els d'Oriol Junqueras se sumen a la contundència: "Una setmana després la resposta del govern de l'estat és més que insuficient. No només són necessàries les explicacions i la transparència, també assumir les conseqüències d'aquest escàndol majúscul", ha dit Vilalta, i ha especificat que les conseqüències volen dir "les dimissions que faci falta". Preguntada sobre quines persones haurien de dimitir, no ha donat noms ni càrrecs, sinó que ha considerat que les dimissions s'han de produir entre les persones que es demostri que sabien que hi havia aquest espionatge i que l'han permès: "Això un estat democràtic no ho pot aguantar, ha d'assumir les conseqüències qui en sigui el responsable", ha insistit Vilalta, que sense fixar data límit ha considerat que les dimissions s'han de fer "el més aviat possible", perquè és un escàndol majúscul.

Mantindrà el suport en les votacions al Congrés dels Diputats Esquerra Republicana? Ha estat una de les preguntes que més s'ha repetit aquest dilluns a la roda de premsa. Des d'un inici el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que les relacions amb l'estat quedaven afectades, i ERC de moment no es vol mullar sobre què faran. Vilalta ha condicionat el suport a les iniciatives de Madrid a les properes passes que pugui fer l'executiu de Pedro Sánchez: "Avui no es vota i per responsabilitat no li puc respondre la pregunta. La votació és dijous. El govern espanyol té temps d'aquí a dijous per estar a l'altura de la situació", ha insistit, i ha afirmat que encara poden passar "moltíssimes coses".