Una setmana després de destapar-se el cas d'espionatge contra una seixantena de líders independentistes, les explicacions brillen per la seva absència. Aquest dilluns s'ha posicionat per primera vegada des que es va destapar l'escàndol la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, que ha demanat dimissions de les persones que han permès aquest espionatge. Des d'un inici la presidenta del Parlament, Laura Borràs, havia reclamat aquestes dimissions, però els republicans només havien demanat investigació, transparència i explicacions. Ara doncs, els d'Oriol Junqueras se sumen a la contundència: "Una setmana després la resposta del govern de l'estat és més que insuficient. No només són necessàries les explicacions i la transparència, també assumir les conseqüències d'aquest escàndol majúscul", ha dit Vilalta, i ha especificat que les conseqüències volen dir "les dimissions que faci falta". 

Preguntada sobre quines persones haurien de dimitir, no ha donat noms ni càrrecs, sinó que ha considerat que les dimissions s'han de produir entre les persones que es demostri que sabien que hi havia aquest espionatge i que l'han permès: "Això un estat democràtic no ho pot aguantar, ha d'assumir les conseqüències qui en sigui el responsable", ha insistit Vilalta, que sense fixar data límit ha considerat que les dimissions s'han de fer "el més aviat possible", perquè és un escàndol majúscul.

 

Votació de dijous al Congrés

Mantindrà el suport en les votacions al Congrés dels Diputats Esquerra Republicana? Ha estat una de les preguntes que més s'ha repetit aquest dilluns a la roda de premsa. Des d'un inici el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar que les relacions amb l'estat quedaven afectades, i ERC de moment no es vol mullar sobre què faran. Vilalta ha condicionat el suport a les iniciatives de Madrid a les properes passes que pugui fer l'executiu de Pedro Sánchez: "Veurem en les properes hores com evolucionen els fets i acabarem de decidir les nostres posicions sobre les properes votacions que ha d'haver en el marc del Congrés dels Diputats". 

Més concretament ha estat preguntada per si dijous els de Gabriel Rufián votaran a favor del decret llei de mesures econòmiques per les conseqüències de la crisi d'Ucraïna, però no ha avançat quin serà el sentit del vot dels republicans: "Avui no es vota i per responsabilitat no li puc respondre la pregunta. La votació és dijous. El govern espanyol té temps d'aquí a dijous per estar a l'altura de la situació", ha insistit, i ha afirmat que d'aquí a dijous poden passar "moltíssimes coses".

La portaveu dels republicans ha lamentat que Pedro Sánchez segueixi en silenci sense dir res, i ha assegurat que ja no hi ha "ningú" que dubti que darrera d'aquest espionatge hi ha l'estat espanyol: "Ningú posa en dubte que l'estat espanyol ha espiat l'independentisme, ningú posa en dubte que Pegasos existeix. Ningú al món", ha declarat.