La presidenta del Parlament, Laura Borràs, és una de les moltes víctimes del programa Pegasus per espiar dirigents polítics independentistes i aquest dimecres ha fet un cop damunt la taula i ha demanat anar més enllà. Laura Borràs ha exigit les dimissions del president espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de l'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles pel CatalanGate assegurant que ja ha passat el moment de només demanar explicacions. Borràs ha insistit en que aquestes escoltes s'han fet de manera il·legal i que es faran servir en contra seu.

 

La dirigent de Junts, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio ha volgut transmetre la fragilitat que se sent quan saps que durant molt temps t'han estat espiant i ho ha comparat amb la sensació "d'estar despullat". De la mateixa manera, ha explicat que s'ha vist obligada a canviar de telèfon mòbil i a complir una altra sèrie de recomanacions que li han indicat els experts. El que té clar la presidenta del Parlament és que l'estat espanyol està darrera d'aquests ciberatacs i ho afirma després de veure "la informació contrastada pels experts", i és per això que no ha dubtat en demanar dimissions al govern espanyol. 

 

Crida a la unitat

Laura Borràs ha fet una clara crida a la unitat de l'independentisme i ho ha fet recordant la roda de premsa conjunta que es va fer aquest dimarts a Brussel·les per denunciar l'espionatge amb Pegasus. "Des de Junts no ens cansem de repetir que quan estem units és quan més avancem. Units com la imatge conjunta d'ahir a Brussel·les", ha subrallat. Segons ella, aquesta unitat passa per plantar definitivament la taula de diàleg amb l'estat espanyol i, per tant, ha demanat als socis de Govern (ERC) que se'n desentenguin: "La taula va néixer morta i ara ja està enterrada. N'hem parlat molt però no ha existit mai la taula. És legítim que ERC vulgui creure en la taula, però ara és hora que l'independentisme es recuperi en la seva unitat estratègica i recordi el que va acordar".

La presidenta del Parlament ha aprofitat per avançar que en la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus d'aquest dimecres plantejarà que la cambra catalana emprengui accions legals pel Catalangate i ha defensat que hi hagi una "denúncia legal conjunta" del Parlament com a representant dels diputats afectats per Pegasus. A més, Borràs també creu que aquesta qüestió s'ha de debatre al ple del Parlament i que s'han de posar mecanismes per a la protecció cibernètica. I, en aquest sentit, ha posat d'exemples que es podrien organitzar jornades específiques de formació per als diputats.

Per la seva banda, la Generalitat va anunciar aquest dimarts que ha congelat les relacions amb el govern espanyol fins que investigui el CatalanGate. Ho va dir el president del Govern, Pere Aragonès, en una compareixença a Palau, posterior a la reunió extraordinària de l'executiu: "La confiança està danyada, i cal que l'Estat es mogui", va declarar Aragonès, acompanyat pel vicepresident, Jordi Puigneró, i tot el Govern. El president va insistir que "no es pot recuperar la normalitat de les relacions polítiques" amb Madrid, i va admetre que és "molt difícil que hi hagi les condicions per avançar" en la taula de diàleg. Aragonès ja va demanar una conversa "cara a cara" amb el president espanyol, Pedro Sánchez, per esclarir la responsabilitat de l'Estat amb l'espionatge.