La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no ha amagat el malestar del Govern després de reunir-se amb el ministre Félix Bolaños per rebre explicacions de l'espionatge que han patit més de 60 independentistes. "Aquest és un fet gravíssim i no tenim les respostes que esperàvem", ha assegurat la consellera, que ha advertit que la reunió d'avui "no ha anat bé", que la informació que ha rebut ha estat suficient i que "si el govern espanyol no es mou hi haurà conseqüències greus". 

La consellera ha fet evident la fredor en el tracte a Bolaños, que ha arribat al palau de la Generalitat amb tres quarts d'hora de retard i que després de la trobada ha anunciat un control intern al CNI sobre aquest afer, així com la posada en marxa de la comissió de secrets oficials al Congrés. Abans de la trobada, Vilagrà ha exigit que no hi hagués mòbils damunt la taula durant la reunió i a la roda de premsa posterior ha avançat que no assistirà demà a la reunió convocada a Madrid per tractar sobre els Jocs Olímpics d'Hivern.

Després de dues hores de reunió al palau de la Generalitat, Vilagrà ha transmès el malestar del Govern amb la falta de respostes i ha insistit a reclamar màxima transparència i informació sobre un seguit de qüestions, entre les quals, quina investigació concreta farà el govern espanyol, com es faran públics els resultats, qui va ordenar les escoltes -"no dubtem que el Gobierno ho sap", ha avisat-, qui tenia coneixement d'aquest espionatge, què s'ha fet amb la informació obtinguda, qui la custodia, qui té accés a la informació que s'ha recollit, quines responsabilitats públiques estan disposats a assumir i com pot saber la societat catalana que no se l'espia.

 

Dimissions

La reunió s'ha celebrat després que dijous passat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar al govern que algú assumeixi responsabilitats sobre aquest afer. "Des del primer dia vam exigir màxima transparència. Avui la reunió no ha anat bé. No podem estar satisfets amb les explicacions. Són insuficients, vagues, inconcretes i de resultats incerts", ha advertit la consellera en comparèixer davant la premsa.

Vilagrà ha denunciat que ningú té cap dubte que s'ha espiat els independentistes i que el govern no es pot escudar en la llei de secrets oficials, per la qual cosa reclama saber quina quina investigació concreta proposen. 

"No és un 'farol'"

"A dia d'avui ens manquen aquestes respostes. Sis dies després ningú no ha assumir responsabilitats. Necessitem resultats. Per tant, a la reunió d'avui no n'hi ha prou", ha retret. La consellera ha reclamat valentia al govern espanyol per afrontar la profunditat de la causa general oberta contra l'independentisme.

Pel que fa les conseqüències que aquesta afer provocarà en el suport d'ERC al Govern, la consellera ha assegurat que Pedro Sánchez "sap perfectament" que la reacció de l'executiu "no és un farol", perquè les confiances estan trencades "més que mai". En aquest sentit, ha advertit que el PSOE no té garantit el suport d'Esquerra al Congrés "de manera genèrica". "És obvi que mentre no se solucioni aquest cas, la garantia del nostre suport no està damunt la taula", ha advertit, tot i que no ha deixat clar quin serà el vot dels republicans al decret que s'haurà d'aprovar dijous vinent amb mesures econòmiques arran de la guerra d'Ucraïna.