La presó cautelar de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart és “desproporcionada”. Així ho ha valorat la portaveu del PSC, Eva Granados, aquest dimecres, quan es compleix un any del seu empresonament. “Ho hem dit des del primer moment”, ha assegurat. No obstant això, la dirigent socialista no ha passat d’aquí: ha reclamat no barrejar la justícia amb la política.

En aquest sentit, Eva Granados també ha evitat referir-se sobre si és aplicable el delicte de rebel·lió, com ha negat aquest dimarts Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. “No ens toca als polítics fer valoracions sobre la tipificació dels delictes”, ha dit la dirigent socialista, que ha demanat que la justícia no condicioni la política.

“La justícia ha de fer la seva feina i nosaltres la nostra”, ha insistit. Ha considerat que farien un “favor al conjunt de la ciutadania” deixant que el judici tingui lloc “amb total normalitat”.

Granados també s’ha referit a la decisió del govern espanyol de portar al Tribunal Constitucional la resolució aprovada pel Parlament que reprovava el rei Felip VI. “Té tot el sentit que, davant d’un intent de decidir sobre la forma d’Estat, es recorri davant del TC, com han fet altres govern d’Espanya”, ha sostingut.

La portaveu del PSC ha volgut expressar els seus "dubtes" sobre la decisió de la Mesa de mantenir les majories a les comissions, i per tant comptar els vots de Carles PuigdemontJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull. Si bé acataran l'acord en les comissions que presideixen, també elevaran una queixa a la Mesa per la "inseguretat jurídica" que consideren que es pot donar. 

Finalment, sobre possibles negociacions dels pressupostos de la Generalitat, Eva Granados ha lamentat que veuen “un Govern que parla de República, estructures d’Estat, Consell de la República i esperit de l’1-O”, i que per tant estan en una “distància sideral”.