El PSC veu tant la majoria de la investidura com el Govern trencats i vaticina una legislatura amb poc futur. Així s'han expressat aquest dimarts tant el líder del partit, Salvador Illa, com la seva portaveu, Alícia Romero, després que ahir es fes evident la pugna entre ERC i Junts pel pacte dels pressupostos amb els comuns.

"El Govern està, si no trencat encara, sí molt dividit i a les portes de la ruptura. Això no va enlloc", ha advertit Illa en una entrevista a la Cadena Ser. Per al líder dels socialistes les diferències demostren que "no hi ha un mínim de cohesió" en el Govern que lidera Pere Aragonès, que en la seva opinió s'assembla al de Quim Torra per la divisió interna. "Tornem amb la mateixa cançó. Així no es pot servir ni atendre les necessitats de la societat catalana", ha dit.

 

Per aquest motiu, Illa ha demanat al president que "reorienti la legislatura", fonamentada en l'"objectiu irreal" de culminar la independència amb uns socis —Junts i la CUP— que "li han fallat".

Romero, per la seva banda, ha assegurat que "només calia veure les intervencions dels grups que conformen el Govern per adonar-se" del trencament, i ha recordat que només fa sis mesos de la investidura d'Aragonès.

Noves eleccions?

Preguntada per quin futur li veu a la legislatura i la possibilitat d'unes noves eleccions, que es podrien convocar per part del president a partir del proper 21 de desembre, Romero ha reconegut que "no li veiem massa recorregut" i ha recordat altres episodis de pugna entre els socis com l'ampliació de l'aeroport i la taula de diàleg. En tot cas, ha comentat que aquesta és una potestat del president.

Sobre el fet que els comuns hagin arribat a un acord amb el Govern pels comptes, la portaveu socialista ha rebutjat que això sigui un primer pas per al trencament de blocs. Ha argumentat que això ja va passar el 2020 "i no es va trencar cap bloc".

Romero també ha explicat que en cap moment hi ha hagut discrepàncies en el si del grup sobre si presentar l'esmena. "La resposta d'Aragonès del dimecres ja va refredar molt la relació", ha comentat.

Crítica a ERC

En aquest sentit, la dirigent ha carregat contra Aragonès per no voler negociar amb ells els comptes i ha acusat els republicans d'"incoherents" per a la vegada negociar els pressupostos a Madrid amb el govern espanyol.

Pel que fa a la renovació de càrrecs, Romero ha informat que les negociacions "van avançant però molt lentament". Ha apressat la resta de partits a avançar més ràpidament i ha apuntat que en qüestions com la CCMA també existeixen discrepàncies entre ERC i Junts.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, i la seva portaveu, Alícia Romero / Foto: ACN