Acord amb els comuns. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat els membres del Govern que ha assolit un acord de pressupostos amb el grup parlamentari d’En Comú Podem. Així ho ha anunciat l'executiu a través d'una nota breu aquest dilluns al matí, 30 minuts després que hagi començat el Consell Executiu extraordinari, convocat ahir al vespre pel propi Aragonès.

El president té previst comparèixer a Palau per explicar els detalls de l'entesa amb En Comú Podem, segons ha pogut saber l'ACN. El Govern s'ha implicat dividit en les converses d'última hora amb els comuns, després de la negativa de Junts per Catalunya de negociar amb el grup que presideix Jéssica Albiach al Parlament.

 

Reunió dels comuns

Per la seva banda, l'executiva de Catalunya en Comú s'ha citat a les 11.00 hores del matí per reunir-se i avalar el "preacord" que els comuns han tancat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per tramitar i poder tirar endavant els pressupostos.

La direcció considera que s'ha "avançat" molt en la negociació i que aquest dilluns al matí es podrà "desbloquejar l'aprovació" dels comptes del Govern. Després de la reunió de l'executiva, els comuns tenen previst fer una roda de premsa per anunciar la seva posició. Junts també ha decidit reunir la seva executiva per analitzar l'acord del president Aragonès.

La posició de la CUP

Pel que fa als cupaires, el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, ha deixat clar que és "impossible" que el seu grup faciliti la tramitació dels pressupostos amb l'última proposta del Govern. Però també ha recordat que els anticapitalistes "sempre" han dit que tenen "voluntat de diàleg". En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Juvillà ha recordat que la militància va decidir mantenir l'esmena a la totalitat contra els pressupostos però "seguir parlant". Així s'ha expressat quan falten poques hores perquè el Parlament voti aquesta tarda si els pressupostos es continuen tramitant o són rebutjats. 

Eulàlia Reguant, Pau Juvillà juicio TSJC Sergi Alcàzar

Pau Juvillà davant el TSJC poc abans de l'inici del seu judici / Sergi Alcàzar

Juvillà ha destacat que hi ha una voluntat "compartida" amb Junts i ERC per assolir la independència i fer front a la "repressió". Però ha admès que hi ha "diferències" en l'eix social i que això es veu plasmat en els pressupostos per al 2022.

El recorregut dels pressupostos

El projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2022 inclou una despesa total de 38.139 milions d'euros, el que suposa un increment de 5.618 (17,3%) respecte dels últims comptes aprovats de 2020, mentre que la previsió d'ingressos no financers i no finalistes és de 27.256 milions d'euros, 394 més (1,5%).


Foto principal (d'esquerra a dreta): El vicepresident Jordi Puigneró, el president Pere Aragonès i la consellera Laura Vilagrà / ACN