La destitució del major dels Mossos Josep Lluís Trapero executada abans de les vacances de Nadal no va agradar gens al PSC, que va respondre que és un error i una mala decisió. Avui ho han tornat a reivindicar les files socialistes, i han anunciat que reclamaran la compareixença del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, perquè donin explicacions sobre què ha passat i també per aclarir les darreres reformes que s'han fet i es planegen fer al cos. 

Els socialistes són crítics amb la reforma de la cúpula, amb el fet que la seva protecció jurídica depengui ara del Departament de Presidència o que el Parlament hagi posat en marxa una comissió sobre el model policial– i ara temen que el Govern vulgui crear una "policia patriòtica", a l'estil dels agents de la Policia Nacional que durant el mandat del PP al govern espanyol haurien actuat contra rivals dels populars. "L'últim que necessita el nostre país és que ens trobem davant d'una versió independentista del cas 'Kitchen'", ha dit la portaveu del PSC Èlia Tortolero en una roda de premsa aquest dilluns.

 

Les sospites del PSC procedeixen de diverses publicacions periodístiques sobre el malestar entre jutges i fiscals pel relleu del fins fa poc cap d'investigació dels Mossos, Toni Rodríguez, i suposats moviments dins del cos per entorpir indagacions policials que afecten l'entorn de l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Aquestes informacions "preocupen moltíssim" els socialistes, per la qual cosa volen que Puigneró i Elena les aclareixin a la Cambra catalana.

Una altra de les qüestions que ha abordat Tortolero a la roda de premsa ha estat la taula de diàleg. Avui el president Pedro Sánchez l'ha tornat a postergar, mentre que ERC no ha volgut posar data a la nova reunió. Els socialistes de Catalunya han tancat files amb Sánchez i han reiterat que ara la prioritat és afrontar la sisena onada de covid. Això sí, Tortolero ha reclamat al president Pere Aragonès que convoqui la taula de diàleg entre partits catalans

Jornades

La portaveu dels socialistes també ha explicat que el PSC ha organitzat unes jornades, encara sense data, per abordar la qüestió del català, i ha anunciat que participaran en el Pacte Nacional per la Llengua sempre que hi sigui "tothom", totes les forces polítiques. 

També ha explicat que aquest dimarts i dimecres es reunirà el consell tècnic del "govern alternatiu" de Salvador Illa i els seus membres a Platja d'Aro per a iniciar el curs polític i per a "donar impuls" al treball d'aquest "govern alternatiu" en el qual el PSC ha organitzat la labor del seu grup parlamentari. Establiran com a eixos estratègics la millora de l'autogovern, un "finançament més just" per a Catalunya, generar prosperitat i treballar per la seguretat, segons Tortolero, que ha avançat que el PSC celebrarà el dissabte una reunió interparlamentària, amb els portaveus en el Parlament, el Congrés, el Senat i el Parlament Europeu