La taula de diàleg torna a ser el tema de debat de la política de casa nostra, malgrat no haver obtingut concrecions i no haver-hi data per a la propera trobada. Avui mateix el president espanyol, Pedro Sánchez, l'ha tornat a postergar,  mentre que la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que no entraran en "el joc del ball de dates" i ha tornat a blindar la via negociadora, llançant una queixa als seus socis de Govern, Junts, que des de l'inici s'han mostrat molt crítics amb aquesta taula: "Convidem i emplacem una vegada més a Junts que, en lloc de fer declaracions contra la taula de diàleg, se sumin a participar en el procés de negociació".

Així ho ha dit en roda de premsa la portaveu republicana, que ha reivindicat que és a la taula de negociació on s'han de confrontar les idees i el projecte polític català: "Confrontar els projectes polítics fent tuits o declaracions als mitjans de comunicació és molt fàcil", ha etzibat Vilalta, que ha convidat Junts que participi en la taula per desmuntar conjuntament els arguments de l'estat espanyol. El dard contra Junts ha arribat després que avui mateix el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, hagi afirmat que "una taula de diàleg que no es reuneix no és ni taula ni diàleg", i ha considerat que Sánchez ja ha donat massa excuses.  

 

No han estat els únics retrets que ERC ha llançat contra el partit de Carles Puigdemont, i és que Vilalta també ha reivindicat que les apostes estratègiques de l'independentisme han de ser complementàries i que s'ha de treballar per no intentar desgastar sempre "el company de viatge", i en aquest sentit ha volgut fer valdre la via àmplia que defensa ERC, consistent en ser cada vegada més i així arribar a la república catalana, aglutinant les forces progressistes i independendistes.

Preguntada reiteradament sobre si la taula es reunirà aquest mes de gener, ha descartat també reiteradament posar data, ha dit que el dia l'hauran de decidir Aragonès i Sánchez i que més enllà de la data, allò important és que la trobada es faci "el més aviat possible" i que en ella hi hagi concrecions, un fet que creu que passarà aquest 2022: constatar avenços, principis d'acord i concrecions, uns avenços que ha dit que si no són suficients, no es quedaran de braços plegats, tal com va dir Aragonès en el missatge de Nadal on va sostenir que si no s'avança, caldrà abordar alternatives.

Així, Vilalta ha apuntat que no renunciaran a construir la independència i que en aquesta taula el que voldrien és pactar un referèndum, perquè és "el millor instrument", i ha explicat que a la vegada no deixaran d'anar construint les condicions necessàries per assolir l'objectiu final.

Reforma laboral

La portaveu d'ERC també ha valorat el decret de la reforma laboral que està sobre la taula a Madrid. Vilalta ha considerat que és una proposta insuficient, però malgrat això, ha assegurat que participaran en la negociació per aconseguir "més drets laborals", i ha considerat que amb la força negociadora poden ser capaços de millorar-la.