Pedro Sánchez ha començat el nou any com el va acabar: postergant la pròxima reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Aquests últims dies s'ha tornat a insistir des de Palau, però des de La Moncloa continuen sense posar-hi data. Si fa dues setmanes el president del govern espanyol parlava d'"unes setmanes", avui s'ha tornat a escudar en la sisena onada de coronavirus per a mantenir-la en stand by. En qualsevol cas, ha reiterat la seva aposta pel diàleg amb Catalunya i també ha insistit que ells no estan ni per l'amnistia ni per l'autodeterminació que reclama la delegació catalana.

En una entrevista aquest dilluns al matí a la SER, el president del govern espanyol ha tornat a justificar que "la ciutadania està anteposant com gestionarem l'emergència de l'òmicron, quan arribarem al pic o com garantirem la seguretat dels nens en la tornada a l'escola". Dit això, el dirigent socialista ha recordat com el seu executiu "ha mostrat la seva predisposició que se celebri" i com a ell mateix se li va demanar que hi fos el setembre a Barcelona i hi va acudir. "Tindrà lloc, se celebrarà, però ara les institucions estem en quelcom més urgent". Així, ha deixat la data en mans dels "equips" i ha garantit que hi haurà "més d'una reunió al llarg de l'any".

Més enllà de la data, Pedro Sánchez ha constatat com veu que "els dirigents nacionalistes continuen en les seves màximes" (amnistia i autodeterminació), i que en aquest terreny no es pot produir "cap acord ni avenç". De la mateixa manera, ha insistit en un missatge ja habitual: ha demanat al Govern de la Generalitat que, de la mateixa manera que demana una taula de diàleg amb l'Estat, "faci el mateix amb la societat catalana". Ha assegurat que "hi ha una part important que no combrega amb les tesis independentistes" i que també "exigeixen ser escoltats".

 

Reforma laboral, sense canvis

Pel que fa a la reforma laboral, que haurà de debatre i convalidar el Congrés dels Diputats, el dirigent socialista s'ha centrat a interpel·lar al PP, recordant-los el "sentit d'Estat que han demostrat els agents socials", tant els sindicats com la patronal. Ha defensat que és un acord "bo per al país, per a les empreses i per als treballadors". El mateix missatge ha dirigit a socis com ERC, el PNB o EH Bildu, que consideren insuficient la nova regulació. Sánchez ha subratllat com l'actual decret llei contempla punts acordats pels grups parlamentaris en l'anterior legislatura, que ja comptaven amb un "acord previ".

Ha evitat polemitzar amb la majoria de la investidura i el president espanyol ha dirigit els seus dards contra el PP i en última instància l'extrema dreta de Vox, als qui ha acusat reiteradament de fer una "oposició negacionista". El secretari general del PSOE ha denunciat que Espanya té una "oposició negacionista que nega allò més evident, que és la legitimitat parlamentària d'aquest govern". Per això els ha instat a abandonar aquesta posició i situar per davant "l'interès general" dels espanyols. De fet, ell mateix ha admès que "és evident que no és la reforma laboral que el govern espanyol hauria fet", però que totes les parts han cedit.

"Lamenta" les declaracions de Garzón

Se li ha preguntat de forma reiterada per les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la situació de les macrogranjes. En diverses ocasions, el president del govern espanyol ha "lamentat" aquestes paraules, perquè el sector carni espanyol produeix "carn d'extraordinària qualitat" i que les valoracions a The Guardian "no es compadeixen amb la realitat ni amb el que està fent el govern amb el sector primari". Ha evitat parlar de destitucions, ni revelar el contingut de les seves converses privades amb Garzón, però ha conclòs de la mateixa manera: "Insisteixo, lamento aquesta polèmica".

Més enllà d'aquest episodi, Sánchez ha defensat la bona valoració que té de tots els ministres, "amb els seus encerts i errors", malgrat preferiria "menys decibels". I el mateix amb la vicepresidenta Yolanda Díaz, amb qui ha destacat que té "molt bona relació". Ha desitjat a la seva ministra de Treball que "surtin enfortits" amb el seu lideratge i aconsegueixi unir tot l'espai a l'esquerra del PSOE.