El PSC continua esprement els aldarulls viscuts en les darreres setmanes durant les manifestacions per l'empresonament del raper Pablo Hasél. Aquest dimarts el partit ha anunciat que presentarà una proposta de declaració institucional a favor dels Mossos d'Esquadra i altres cossos d'emergències i neteja.

Aquesta proposta es presentarà a tots els ajuntaments on els socialistes tenen representació i té per objectiu la "defensa de la preservació de l’ordre públic democràtic i en suport als Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat, bombers, serveis d’emergència i de neteja que treballen per recuperar la normalitat a l’espai públic".

Aquesta declaració vol, tal com ja reconeix el mateix partit, forçar la resta de forces a pronunciar-se sobre els aldarulls i les actuacions policials. De fet, la mateixa portaveu socialista, Eva Granados, ja acusava ahir els partits del Govern, JxCat i ERC, de no condemnar explícitament "la violència" per "no malmetre" les relacions amb la CUP. Granados també va anunciar que havien demanat la compareixença del vicepresident Aragonès i el conseller Sàmper a la Diputació Permanent.

El secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, ha demanat "aturar l’escalada de saqueig per part d’una minoria de vàndals a la via pública". També ha assegurat que "anar institucionalment plegats és una prioritat però primer és necessari que el Govern de la Generalitat, que disposa de l’autoritat competencial, assumeixi el seu error en no haver mostrat des del minut zero un suport explícit i sense fissures a la feina dels Mossos d’Esquadra i la resta de cossos de seguretat, que han treballat per restablir l’ordre públic i la pau social als municipis catalans afectats pels aldarulls". 

Collboni també ha considerat "inadmissible" la instrumentalització que. al seu parer, estan fent algunes formacions parlamentàries amb el cos de cara a les negociacions per a la formació del futur Govern, en referència a l'acord anunciat ahir per la candidata de la CUP, Dolors Sabater, entre la seva formació i ERC.

La "deixadesa" del Govern

Segons ha informat el PSC, el text d’aquesta declaració recorda que "des del Parlament ja es va revisar, consensuar i aprovar una resolució sobre model de seguretat de 48 punts, en base a les conclusions de la comissió d’estudi del ‘Model de Seguretat i Ordre Públic i de l’Ús de Material Antiavalots en Esdeveniments de Masses’".

"L’actual Govern de la Generalitat, però, n’ha obviat la majoria de punts. Així, no s’ha actualitzat el material que els agents necessiten per exercir les seves funcions, ni s’ha proposat una llei d’espai públic d’acord amb allò que es demanava a les conclusions de la Comissió en la línia d’establir els criteris per conciliar el dret a manifestar-se lliurement amb el dret a gaudir d’un espai públic segur i una política que garanteixi unes condicions de treball dignes i la possibilitat de disposar dels mitjans tècnics per a dur a terme correctament la seva tasca", conclouen.