La portaveu de PSC-Units al Parlament, Alícia Romero, ha considerat que Junts per Catalunya, malgrat les seves "batalletes" amb ERC, no deixarà el Govern, perquè no vol perdre "quotes de poder". Així ho ha afirmat en declaracions a l'agència Efe, després que la setmana passada el president català, Pere Aragonès, cridés l'independentisme a aparcar les seves "diferències", enfront dels sectors de JxCat que defensen sortir del Govern, en desacord amb la taula de diàleg i la suspensió de Laura Borràs al Parlament.

"No crec que majoritàriament Junts pensi que trencar govern sigui positiu per a la seva formació, tot i que es portin malament amb els seus socis de coalició", ha argumentat la portaveu. Segons Romero, "malgrat les seves febleses, les seves discrepàncies i la seva falta d'entesa, seguiran al Govern, perquè als dos els interessa mantenir les seves quotes de poder". A més a més, ha denunciat que les "batalletes" entre ERC i Junts "fan perdre oportunitats importants per al país" i ha citat l'exemple del frustrat projecte d'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-el Prat.

L'opció d'un futur tripartit

Els acords aconseguits per socialistes, comuns i republicans en la taula de diàleg, segons Romero, no prefiguren una futura aliança dels tres espais polítics que van formar governs tripartits entre 2003 i 2010. Romero ha recordat que abans de les eleccions catalanes del 2021 els partits independentistes van signar "un cordó sanitari al PSC", que "està trencant", però "encara és precipitat fer la lectura d'un futur tripartit". "No es pot dir que estiguem caminant cap a un tripartit. Tenim moltes diferències amb ERC, tenim bastant desconfiança amb el Govern i amb el president Aragonès. Volem un suport encara més majoritari per poder governar sols", ha recalcat Romero, després que l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat hagi pronosticat una victòria del PSC a Catalunya.

La taula de diàleg

En referència a la taula de diàleg, ha destacat els "dos acords importants" aconseguits a finals de juliol, sobre desjudicialització i protecció de la llengua catalana. Per a Romero, és "molt rellevant" que, en aquests acords signats pels consellers d'ERC en la taula de diàleg, la Generalitat "es comprometi a complir la llei i a moure's dins de l'Estat democràtic i de dret". "Si no s'haguessin saltat algunes lleis, potser no s'haurien iniciat alguns processos judicials", ha dit Romero, que ha defensat reformar el delicte de sedició, per "actualitzar-lo i modernitzar-lo" en concordança amb "els països de l'entorn". Segons Romero, "els partits independentistes haurien de ser clars a l'hora de dir si volen modificar el delicte de sedició", perquè la reforma hauria d'"anar al Congrés dels Diputats".