El president Pere Aragonès no ha volgut negociar els pressupostos amb el PSC en cap moment, malgrat les dificultats que el Govern ha tingut amb la CUP i la incertesa de si arribarien a temps a un pacte amb els comuns. En un esmorzar organitzat per TVE, Aragonès ha afirmat aquest dilluns que la relació amb els socialistes podria canviar si tornen a incorporar el dret a decidir i el referèndum al seu programa. Unes hores després, el PSC ha respost a través de la seva portaveu, Alícia Romero, la qual ha qualificat d'"excusa" la demanda d'Aragonès sobre el referèndum per "reactivar el cordó sanitari".

"Ara ha dit que és pel referèndum. Doncs bé, els comuns des del setembre ja no parlen de referèndum", ha recordat Romero. "No sé si és una excusa per recuperar el cordó sanitari al PSC, que és una cosa inèdita", ha dit reivindicant el triomf de les forces socialdemòcrates a diversos països europeus. 

 

Pressupostos

Preguntada per si veu marge per canviar de posicionament i donar llum verda als pressupostos, Romero ha respost que és "difícil escoltant el president". En qualsevol cas, la portaveu dels socialistes ha tornat a mostrar la predisposició del seu grup a dialogar i ha informat que demà entraran a registre les seves esmenes, les quals, ha dit, "serien bones pel país". Tanmateix, ha aclarit que a dia d'avui "la nostra posició és contrària a aquests pressupostos i a l'actitud del Govern".

La immersió

Pel que fa a la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió, Romero ha reivindicat que el PSC se sent 'pare' del model però ha afegit que "el sistema és de fa unes quantes dècades" i que "tot evoluciona, també la societat". En aquest sentit, ha cridat a donar "autonomia" als centres educatius perquè aquests, "amb criteris pedagògics, adaptin la immersió". La portaveu ha tornat a insistir que no és igual l'entorn sociolingüístic d'un alumne de Sant Feliu de Pallerols que el d'un altre d'un barri de Santa Coloma de Gramenet.

Romero també ha instat tots els grups a "fer una reflexió sobre si funciona el model" després que els socialistes plantessin el conseller d'Educació, Josep González Cambray, la setmana passada, precisament, per no convidar Vox, Ciutadans i el PP.

Renovació de càrrecs

Pel que fa a la renovació de càrrecs, Romero ha avançat que està previst que el seu grup es reuneixi amb ERC i Junts en una reunió a tres bandes durant el dimecres o el dijous, aprofitant el ple que s'estarà celebrant al Parlament.

La dirigent socialista ha insistit, però, que tot i que els agradaria complir amb el mandat de la Cambra de renovar els càrrecs abans que acabi l'any, ho faran sempre que hi hagi "noms i un encàrrec", en referència, per exemple, a la "refundació" que demanen per a la CCMA i el CAC.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, a la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: PSC