El Departament d'Economia i Hisenda ja treballa en l'elaboració dels pressupostos de 2023 i quan arrenqui el curs polític s'intensificaran els contactes i negociacions per poder aprovar els comptes. D'entrada, la CUP veu molt difícil votar favorablement als nous pressupostos si aquests són "continuistes". Els comuns, que van aprovar els comptes de 2022, es mostren oberts a parlar-ne, tot i que ja avisen que volen que siguin "expansius" per combatre la inflació. En la roda de premsa de balanç del curs 2021-2022, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assenyalar la CUP i En Comú Podem com a socis preferents. El rebuig al PSC no ha caigut bé a les files socialistes, que critiquen que Aragonès els descarti d'entrada: "És incomprensible que no vulgui parlar amb nosaltres", ha declarat en una entrevista a EFE la portaveu del grup socialista al Parlament, Alícia Romero.

En aquesta línia, Romero afirma que no entenen com "davant la difícil situació derivada de la guerra a Ucraïna, les elevades xifres d'inflació i els preus alts de l'energia, el president de la Generalitat no tingui una actitud més constructiva" per negociar els pressupostos de 2023. El PSC va més enllà i sosté que es tracta d'un "error de càlcul" que "té més a veure amb una lògica partidista que de país". "En lloc de treure els socialistes de l'equació, el que hauria d'intentar el president Pere Aragonès és aconseguir els màxims suports possibles per fer un pressupost potent que permeti fer front a aquesta situació de crisi", argüeix Alícia Romero.

La portaveu del PSC a l'hemicicle català ha asseverat, però, que per ells "no quedarà" i que mantenen "la mà estesa per responsabilitat, pensant en el país". "Pensem que el millor per als ciutadans és un pressupost ampli, majoritari, en el qual puguem incorporar diferents sensibilitats", considera Romero, que també insta a tenir pressupostos per al proper any "a tot arreu, als ajuntaments, diputacions, a la Generalitat i a l'Estat".

No seria "un xec en blanc"

Amb tot, Alícia Romero també subratlla que, tot i aquesta predisposició, no es pot pretendre que donin "un xec en blanc" per als pressupostos. "Hi ha un augment considerable del sostre de despesa i ens agradaria poder parlar amb confiança amb el Govern sobre on posar l'accent en els nous comptes i quines han de ser les prioritats", diu la portaveu socialista. Aquests eixos principals serien, detalla, incrementar la despesa en salut, educació o serveis socials, la "protecció de les famílies més vulnerables" o ajudes a les pimes per contrarestar l'alt cost de l'energia. Preguntada per l'impost de successions, un tribut que Junts defensa que cal eliminar —així ho van decidir al darrer congrés—, Romero reivindica que "no és el moment d'eliminar impostos, i menys el de successions, que és redistributiu".