La voluntat de Pere Aragonès de recosir la unitat independentista per fer un front ampli davant un govern de la dreta i ultradreta després de les eleccions generals del 23 de juliol convocades ahir per Pedro Sánchez no ha agradat gens ni al PSC ni als comuns. Aquests dos partits són els que van aprovar els pressupostos de la Generalitat el passat mes de març després de la sortida de Junts del Govern i la impossibilitat de juntaires, republicans i la CUP d'arribar a acords al Parlament, tot i la majoria del 52% independentista. I ara, les declaracions del president des del Palau de la Generalitat no han estat ben rebudes per aquestes formacions, que, sobretot, han acusat Aragonès de "derrotista", després que el cap de l'Executiu hagi donat per fet que el resultat del 23-J serà un govern de dreta i ultradreta liderat per Alberto Núñez Feijóo. 

El PSC i comuns surten "a guanyar"

Així, fonts del PSC han assegurat que a diferència del que ha traslladat el president, ells surten a guanyar aquestes eleccions tant a Catalunya amb el PSC com a Espanya amb Pedro Sánchez al capdavant. Una visió que comparteixen fonts dels comuns, que també es plantegen aquesta possibilitat, aprofitant la tirada de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, que en les últimes hores ja ha registrat Movimiento Sumar com un partit a l'espera de veure qui s'afegeix a la seva candidatura. Després que la Izquierda Unida d'Alberto Garzón ja ha donat el seu sí, ara la gran incògnita és si Podemos seguirà els seus passos. 

A més, en la seva intervenció des del Palau de la Generalitat després de la reunió del Consell Executiu, Aragonès també ha ofert a la resta de partits sobiranistes acords en els diferents ajuntaments, però també al Parlament i a la Generalitat. Cal recordar que l'octubre del 2022, la militància de Junts va decidir que el partit havia de sortir del Govern per la manca d'avenços en l'eix nacional d'Aragonès. En aquest sentit, tant el PSC com els comuns lamenten que el gir del president demostra que no té cap mena de projecte per al país. 

Aragonès fuig al passat, segons els comuns

Per la seva part, els comuns han lamentat el derrotisme d'Aragonès, avançant-se als resultats i donant per fet que no podrà guanyar aquestes eleccions, i també la "fugida al passat" que implicaria un front unitari de l'independentisme en aquestes generals. Això suposaria tornar a anar de bracet amb Junts per Catalunya, tot i la sortida d'aquest partit del Govern. Fonts del partit s'han queixat també que implicaria anar de la mà a les generals amb el partit que "més pals a les rodes" ha posat a l'estratègia de diàleg entre el governs català i l'espanyol. En la mateixa línia, els comuns veuen amb molt mals ulls també que Aragonès s'hagi referit a un front unitari de l'independentisme a institucions com el Parlament, fet que podria suposar que la seva presidència recaigués un altre cop en mans dels juntaires, cosa que els comuns sempre han rebutjat, demanant que aquesta sigui "progressista".