Urgència. El PSC i els comuns volen resoldre la situació d'interinatge que hi ha al capdavant del Parlament com abans possible. Un cop ha finalitzat el judici a la presidenta suspesa de la cambra, Laura Borràs, i a l'espera que la Justícia es pronunciï sobre la seva sentència, els de Salvador Illa i Jéssica Albiach ja han demostrat que tenen interès per apartar la també presidenta de Junts del càrrec.

En roda de premsa, els socialistes han assenyalat que la situació actual s'ha de superar tan aviat com es faci pública la sentència. "Som prudents, però un cop finalitzi cal que l'interinatge a la presidència acabi", ha expressat la portaveu, Èlia Tortolero. El cas de Laura Borràs també ha despertat una altra incògnita, que és si ella cobrarà el sou previst a aquells expresidents que hagin estat dos anys al capdavant de la cambra. En aquesta pàgina, el PSC ha assegurat que treballarà per "erradicar els privilegis que generin incomprensió", com és el cas del 80% de sou que durant quatre anys cobren els expresidents després de deixar el càrrec. "Borràs obre el meló, però no és el seu cas concret, sinó per totes les persones que hi treballin", ha raonat la portaveu.

Per la seva banda, els comuns han estat encara més contundents. El portaveu Joan Mena s'ha dirigit directament a ERC perquè el partit "s'activi" per forçar el relleu de la presidenta suspesa de la cambra fins i tot abans que hi hagi sentència. D'aquesta manera, els liles busquen evitar que el Parlament quedi tacat per una corrupció que ja preveu el grup. "Tots els indicis apunten que pot passar", asseguren. Pel que fa al sou, els comuns estan estudiant "quines propostes es poden aprovar" perquè Laura Borràs no rebi un 'extra' en cas de deixar el càrrec. Joan Mena ha dit que seria "intolerable del tot" que la juntaire percebés aquest 80%.

 

Polèmica amb els pressupostos

Mentrestant, i en la setmana en què s'aproven definitivament els pressupostos, també hi ha hagut espai per a la darrera polèmica que agita el PSC i ERC: el pla pilot de la renda bàsica universal. Divendres passat, a la comissió d'Economia, els socialistes es van aliar amb Junts per eliminar cap referència a aquesta iniciativa de la llei d'acompanyament dels pressupostos. "A cap país s'està executant perquè sembla impossible poder-ho assumir", ha argumentat Tortolero. Els republicans han replicat que l'acord a dues bandes entre el Govern i el PSC explicitava que no es tocaria la llei d'acompanyament, i han urgit els de Salvador Illa a rectificar. Però on no hi ha hagut polèmica és en el camp dels macroprojectes, després que el PSC tombés les esmenes de Junts que buscaven reforçar el Hard Rock, la B-40 i l'ampliació de l'aeroport. "Quan es deixen les baralles de costat, les coses surten bé", ha dit Tortolero. Els comuns també han tret suc, defensant que gràcies a la seva "línia vermella" durant la negociació no hi haurà "ni un sol euro" als macroprojectes.