El líder d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha instat aquest dimarts Podemos a arribar a un acord amb Yolanda Díaz perquè els morats puguin concórrer conjuntament amb Sumar a les eleccions generals del 23-J. A través d’un comunicat penjat al seu compte de Twitter, ha assegurat que “no es pot perdre ni un minut” per arribar a un acord, i ha situat la plataforma de la vicepresidenta segona del govern espanyol com la “millor oportunitat” per “construir una alternativa de país seriosa, il·lusionant i intel·ligible” perquè l’esquerra guanyi aquestes eleccions anticipades.

Segons el també ministre de Consum, encara hi ha “una majoria social” a l’estat espanyol que pretén que la nova convocatòria electoral serveixi “per defensar els drets conquerits que amenacen les dretes” i per “conquerir nous avenços”. El comunicat de Garzón ha arribat l’endemà que Pedro Sánchez anunciés de forma sorpresa la convocatòria d’unes eleccions generals anticipades per al 23 de juliol, i just quan va començar a córrer el compte enrere perquè Podemos i Yolanda Díaz arribin a un acord. Tenen, concretament, 10 dies per presentar una coalició. 

Per molt desastrosos que hagin sigut els resultats del 28-M per a l’esquerra espanyola, sí que s’ha complert un dels punts que necessitava Yolanda Díaz per construir la seva nova plataforma: una patacada de Podemos que debilités el partit i pogués d’aquesta manera facilitar la seva introducció dins de Sumar. Ara només cal que les dues parts es posin a treballar en aquesta direcció. De fet, la secretària general dels morats, Ione Belarra, va assegurar aquest dilluns que la seva formació i Yolanda Díaz ja s’han posat a treballar per “anunciar a la ciutadania la notícia que fa tant temps que espera”. És a dir, que l’espai a l’esquerra del PSOE es presenti unit als comicis del juliol. 

En aquest mateix sentit també s’ha expressat en les darreres hores la vicepresidenta segona. Al seu compte de Twitter, Yolanda Díaz va assegurar que “cal fer les coses d’una altra manera” per tal de guanyar les eleccions de pròxim mes de juliol. “Cal sortir a guanyar a l’Espanya negra de Feijóo”, va afirmar.

“La gent ens està esperant”, va afegir també en referència a aquesta necessitat d’arribar a un pacte entre Sumar i Podemos. Va admetre, també, que “el missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar”, en referència al desastre de l’esquerra espanyola i a l’aclaparadora victòria del PP en les eleccions. “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol”, va afegir, a banda d’assegurar que el seu projecte, Sumar, té resposta “als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país”. “Aquest país té molt futur”, va sentenciar.