Les eleccions generals convocades pel 23 de juliol està precipitant tots els escenaris perquè, tal com es pot comprovar, no hi ha temps de maniobra. L’equip de Yolanda Díaz accelera i ha registrat, aquest dimarts al matí, Sumar com a partit polític instrumental i significa el primer pas per empènyer a una gran confluència de l’esquerra alternativa. Sota la marca “Moviment Sumar”, la formació s’ha registrat al Ministeri de l’Interior i l’espai de Díaz ho ha celebrat en una piulada. “Estem preparats per a les eleccions. Constituïm un partit instrumental que sigui el cor ciutadà del projecte i presentar-nos amb garanties el 23-J”, asseguren a Twitter, on diuen avançar “en una confluència amb tots aquells que comparteixen l’horitzó de país”. En la coalició ja s'hi ha sumat Izquierda Unida.

És tan sols un primer gest cap a Podemos, amb qui estan obligats a superar les divisions i discrepàncies per armar una confluència conjunta pel 23-J. Els mals resultats obtinguts aquest diumenge per Podem i les sigles vinculades a Yolanda Díaz han fet caure governs autonòmics i municipals que estaven a mans d’aliances progressistes compartides amb el PSOE. El cas és que el temps va en contra de l’esquerra a l’esquerra del socialistes davant la irrupció de l'onada PP-Vox.

Les negociacions entre Podemos i Sumar s’han de resoldre en 10 dies perquè, segons la Llei Electoral, "els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per a concórrer conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la Junta competent, en els deu dies següents a la convocatòria" dels comicis. És a dir, que ara els morats tenen només deu dies per seure i negociar amb Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz, amb quin encaix es presenten a les eleccions del 23-J.

Izquierda Unida fa el pas i pressiona Podem

La primera força en confirmar l’aliança amb Sumar ha estat Izquierda Unida, que en les darreres convocatòries havia format coalició amb Podem sota la marca d’Unides Podem. El líder d’IU, Alberto Garzón, ha instat aquest dimarts Podemos a arribar a un acord amb Yolanda Díaz perquè els morats puguin concórrer conjuntament amb Sumar a les eleccions generals del 23-J. A través d’un comunicat penjat al seu compte de Twitter, ha assegurat que “no es pot perdre ni un minut” per arribar a un acord, i ha situat la plataforma de la vicepresidenta segona del govern espanyol com la “millor oportunitat” per “construir una alternativa de país seriosa, il·lusionant i intel·ligible” perquè l’esquerra guanyi aquestes eleccions anticipades.

Segons el també ministre de Consum, encara hi ha “una majoria social” a l’estat espanyol que pretén que la nova convocatòria electoral serveixi “per defensar els drets conquerits que amenacen les dretes” i per “conquerir nous avenços”. El comunicat de Garzón ha arribat l’endemà que Pedro Sánchez anunciés de forma sorpresa la convocatòria d’unes eleccions generals anticipades per al 23 de juliol, i just quan va començar a córrer el compte enrere perquè Podemos i Yolanda Díaz arribin a un acord.