Els plens al Parlament tornaran aquesta setmana. Concretament el dijous, quan s'escollirà la diputada de JxCat Aurora Madaula en substitució de Jaume Alonso Cuevillas a la secretaria de la Mesa, es farà una sessió de control al Govern en funcions i compareixerà el Síndic de Greuges per abordar els comptes generals de la Generalitat de 2016 i 2017 i l'informe del Síndic de 2019.

En el ple no es produirà, però, la compareixença del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, per donar explicacions sobre la gestió de la Covid-19, tal com havia demanat el PSC, que ja ha carregat contra la decisió.

"Lamentem que Aragonès es negui a comparèixer tot i que sí que farà la sessió de control. Creiem que és una falta de respecte pels ciutadans", ha criticat la portaveu dels socialistes al Parlament, Alicia Romero. Per als socialistes és "inversemblant" que el líder de l'Executiu en funcions no comparegui malgrat "no tenir altres tasques ni ser de viatge".

Tanmateix, el ple d'aquest dijous sí que permetrà que els grups votin les compareixences demanades. Romero ha avançat que ja han demanat a la Sindicatura de Comptes i de Greuges que si el ple ho aprova la compareixença es dugui a terme durant el següent ple "perquè el vicepresident Aragonès ja no tingui més excuses".

 

Pacte anti-Vox

Preguntada sobre si les amenaces dirigides a dirigents del PSOE com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, i avui mateix la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, faran canviar el compromís del PSC amb el cordó antifeixista al Parlament, Romero ha insistit que la formació sempre ha complert amb el pacte.

"Compartim els objectius. El que no compartim és l'estratègia de posar constantment a Vox al centre del debat. És millor fer la feina sense que es puguin victimitzar", ha dit. Romero també ha recordat que tot i vetar la designació del senador, independentistes i comuns han permès que el partit d'extrema dreta tingui representació en comissions parlamentàries. 

Un altre aspecte que distancia els socialistes dels seus socis a la Moncloa és la formació del nou Govern. Aquest matí, la número dos del partit, Eva Granados, ha rebutjat investir Aragonès encara que el Govern fos d'ERC en minoria i ha reivindicat que l'alternativa "d'esquerres" l'ha de liderar Salvador Illa.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alicia Romero / ACN