Les amenaces de mort continuen arribant al govern espanyol. Aquest dilluns, una de nova. Segons han informat des del PSOE i confirmen fonts del Ministeri de l'Interior, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha rebut en les últimes hores una carta amb una navalla "aparentment" ensangonada a l'interior. Aquest nou sobre amenaçador arriba després dels que van rebre, la setmana passada, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska; el candidat d'Unidas Podemos i exvicepresident, Pablo Iglesias, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. L'actitud de Vox davant d'aquestes amenaces ha provocat justament un tomb en la campanya electoral madrilenya. Maroto serà vicepresidenta d'Ángel Gabilondo si pot formar govern després del 4-M. 

La mateixa Reyes Maroto ha reaccionat a través del seu compte de Twitter. "Les amenaces i la violència mai faran callar la veu de la democràcia", ha advertit la ministra d'Indrústia, que ha sostingut que "la llibertat prevaldrà". Maroto ha agraït totes les mostres de suport i ha assegurat que això "reforça la seva voluntat de treballar per un futur millor". Aquest migdia ha presentat una denúncia a la comissaria del CNP al Congrés.

TUIT maroto navalla

Segons informen fonts d'Interior, el Ministeri d'Indústria i Turisme ha rebut "una carta dirigida a la ministra amb una navalla aparentment ensangonada". Les mateixes fonts assenyalen que s'ha obert una investigació al respecte. Fonts del departament de Maroto confirmen que la navalla, de mida mitjana, contenia "marques vermelles que la policia està analitzant si és sang o pintura". En el sobre, de la mida DIN-A4, també hi havia "un munt de folis grapats amb còpies ampliades de missatges de WhatsApp i Twitter", així com "un foli manuscrit amb paraules soltes i frases" que encara no poden detallar.

 

Com s'ho ha fet per a eludir el control de seguretat? Segons les fonts del Ministeri d'Indústria, el sobre incloia també un CD que impedia que la navalla aparegués a l'escàner.

maroto navalla EFE

El president espanyol Pedro Sánchez ha avisat que "no ho permetran" i que "no deixaran que l'odi s'apoderi de la convivència a Espanya", traslladant el seu suport a Reyes Maroto. La candidata i presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso és qui més ha trigat a condemnar-ho, però ho ha fet, assegurant que "les amenaces als representants públics no tenen sentit en un país en llibertat".

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha expressat "tota la seva solidaritat amb Reyes Maroto", i ha assegurat que "ja n'hi ha prou d'amenaces feixistes". També ha reaccionat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha traslladat la seva "condemna més ferma a la terrible amenaça de mort", ha desitjat que el responsable respongui davant la justícia i ha advertit que "això no pot continuar així".

TUIT sanchez navalla maroto

TUIT sanchez navalla maroto

Les amenaces no s'aturen

La carta que Pablo Iglesias va rebre dijous passat deia el següent: “Pablo Iglesias Turrión, has deixat morir els nostres pares i avis. La teva dona, els teus pares i tu esteu sentenciats a la pena capital. El teu temps s’esgota”. Anava acompanyada de quatre bales de 7,62mm. La missiva de Marlaska portava referències a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil: “Tens deu dies per dimitir. El temps de riure't de nosaltres s'ha acabat. Policia Nacional, Guàrdia Civil. El temps el tens en contra per als taponazos (com es coneixen els trets en argot policial)”.  Les cartes s'estan sent analitzant a la Comissaria General de la Policia Científica, que veu les amenaces "creïbles".

Iglesias torna a la SER

Tres dies després que abandonés els estudis de la SER davant les provocacions de l'extrema dreta de Vox, el candidat Pablo Iglesias ha tornat al programa d'Àngels Barceló aquest dilluns. Ho ha fet en el marc de les entrevistes de campanya, després que els ultres hagin posat en qüestió les bales que van rebre tant ell com el ministre Fernando Grande Marlaska i María Gámez, directora de la Guàrdia Civil. I Iglesias ha enviat un doble avís a navegants. En primer lloc, que "el feixisme és una amenaça per a la democràcia". En segon lloc, que "el feixisme forma part del projecte d'Ayuso".