El PSC ha acusat el vicepresident en funcions del president, Pere Aragonès, d'estar absent i no retre comptes sobre la gestió de la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, després de 41 dies sense passar pel Parlament, el partit dels socialistes ha demanat formalment la compareixença d'Aragonès a la reunió que la Mesa ha celebrat aquest dimarts.

"Fa dos mesos que els catalans van donar la seva veu en unes eleccions, fa 112 dies que tenim un Govern en funcions i fa 41 dies que el Govern no dona comptes al Parlament en una situació molt complexe a nivell econòmic, social i sanitari", ha criticat la portaveu del PSC a la Cambra catalana, Alicia Romero. "On és el president en funcions Aragonès? No està donant resposta als problemes dels catalans i no l'hem vist darrerament", ha etzibat. 

 

Romero ha acusat Aragonès de deixadesa en la preparació per rebre els fons europeus i en crisis d'empreses com Bosch o Nissan. "Espanya ja ha enviat la proposta a Brussel·les i per part del Govern només tenim un document breu sobre els seus plans per als fons", ha dit.

La dirigent socialista també ha volgut contrastar l'activitat d'Aragonès amb la del candidat del seu partit, Salvador Illa, sobre les empreses en crisi. "Illa s'ha reunit amb els comitès d'empreses d'aquestes companyies i, en canvi, no tenim constància que el Govern estigui fent res al respecte", ha retret.

Preguntada sobre les negociacions per formar Govern, Romero ha tornat a emplaçar els republicans a triar entre fer un Executiu independentista o avalar un "d'esquerres i progressista" de socialistes i comuns.

Activar el Parlament

A més de la compareixença del líder del Govern en funcions, els socialistes també han demanat a la Mesa l'activació de quatre comissions: la de l'estatut del diputat, de la CCMA, la de la Sindicatura de Comptes i la del Sindic de Greuges. A banda, han sol·licitat una Junta de Portaveus per tractar temes "ordinaris" de la Cambra i han registrat sis preguntes al Govern sobre com afecta la pandèmia a diversos àmbits del sistema de Salut i d'Educació.

Per poder votar l'activació de les comissions i la compareixença d'Aragonès, Romero ha informat que el PSC ha traslladat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la convocatòria "urgent" d'un ple la pròxima setmana o la següent. 

Sobre TV3, Romero l'ha acusat de falta de "pluralitat" en els seus continguts i ha demanat el cessament del cap d'informatius. "Tenim tot el respecte pels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, nosaltres focalitzem en el cap d'informatius aquesta poca pluralitat i demanem el seu cessament", ha afirmat.