La portaveu del PSC, Alícia Romero, s'ha pronunciat aquest dimecres sobre la proposta feta ahir per l'Assemblea Nacional Catalana, que pretén forçar partits i entitats a propiciar una declaració d'independència durant la segona meitat del 2023. Una proposta a la qual el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha tancat la porta, com ha recordat i agraït Romero. Així, la socialista ha volgut mostrar-se d'acord amb Aragonès assegurant que l'aposta de l'entitat independentista "està fora de lloc". "Ens sembla bé el que ha dit Aragonès. Ara no toca".

El president de la Generalitat va reunir-se dimarts amb l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència després de l'èxit de la manifestació unitària aquesta Diada. Una trobada que l'entitat liderada per Dolors Feliu va aprofitar per presentar la seva proposta: aprofitar la presidència espanyola de la Unió Europea durant la segona meitat del 2023 per declarar la independència, en un moment en què Europa i tot el món "estarà pendent i és més difícil la repressió i la vulneració de drets fonamentals". Malgrat l'optimisme després de la gran mobilització de diumenge, Aragonès tancava la porta rotundament. Aquest matí ha defensat que la proposta no era ni viable ni realista.

Entesa amb Jaume Giró

D'altra banda, i en matèria dels pressupostos de l'any vinent, ha informat que la reunió amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, tindrà lloc aquest dijous o divendres. Ahir mateix, Romero agraïa que el conseller mostrés la seva disposició a reunir-se amb els socialistes, malgrat que Aragonès hagués rebutjat el seu suport pels comptes, decantant-se pels comuns i la CUP. En aquesta línia, ha afirmat que espera que Giró continuï al capdavant de la Conselleria durant "un temps", però també li ha exigit que "sigui sincer" i no els "maregi" oferint-se ara pels pressupostos i fent-se enrere més endavant.

I, sobre la possibilitat que Junts abandoni el Govern com va advertir dilluns la presidenta de la formació, Laura Borràs, la portaveu socialista ha reclamat "estabilitat", reconeixent també que "tots els governs de coalició tenen discrepàncies", com les que hi ha entre PSOE i Unidas Podemos al govern espanyol. I també ha acusat els comuns, que van demanar ahir la sortida de Junts de l'executiu, de tenir "massa pressa en voler governar i posar-se al costat d'ERC". "Jo tinc la sensació que els comuns ja viuen bé en la inestabilitat", ha dit.