Els comuns tenen clar què volen: un Govern sense Junts. El portaveu de la formació al Parlament, David Cid, s'hi ha posicionat aquest dimarts, recollint les paraules que va pronunciar ahir la presidenta de Junts, Laura Borràs, en què obria la porta a abandonar l'executiu català si no s'avançava en l'eix nacional. "Estem d'acord amb ella. El millor que li pot passar a Catalunya és que Junts surti del Govern de la Generalitat", ha defensat, al·legant que, ara per ara, està tot paralitzat i no s'avança en cap camp. A més, ha lamentat que "el Govern està perdut i no té rumb ni futur", afegint que està únicament centrat en les seves discussions i en la rivalitat electoral.

 

"No es pot continuar amb una aliança que paralitza Catalunya, i avui l'aliança ERC-Junts paralitza Catalunya. Quan una cosa no funciona, la millor opció és canviar-la", ha advertit. Ara bé, sobre quina seria la posició dels comuns si Junts compleix la seva amenaça i abandona l'executiu, els comuns no han volgut avançar-se als esdeveniments. Així, no ha revelat si la formació ajudaria a sostenir ERC des de fora, però sí que ha afirmat que la seva és una oposició constructiva que busca resoldre no els problemes del Govern, sinó de la gent. Per això, els comuns volen tirar endavant les polítiques que la gent necessita, assegurar que l'any vinent hi hagi pressupostos i resoldre les qüestions socials.

El PSC renega d'aquest posicionament

En canvi, per als socialistes la visió és la contrària. Malgrat reconèixer que l'aliança entre ERC i Junts genera picabaralles, la portaveu del PSC, Alícia Romero, no és partidària de celebrar una possible sortida com la que comenta Laura Borràs. "No apostem per la inestabilitat, per la qual cosa seria una mala notícia que es trenqués el Govern", ha dit. Si bé no comparteixen molts posicionaments amb l'executiu, ha fet una crida perquè treballin per resoldre els problemes de la gent i oferint-se a disposició pel que faci falta. De cara a futuribles, ha dit que fer hipòtesis és "arriscat" i que ja decidirien el seu posicionament quan es confirmés, de manera que no ha deixat clar si el PSC es plantejaria donar suport als republicans des de l'oposició abans de propiciar un avançament electoral.

La negociació dels pressupostos

D'altra banda, aquesta mateixa setmana està previst que tant el PSC com els comuns es reuneixin amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per començar a negociar els comptes de l'any vinent, si bé encara no hi ha dates concretes. Els socialistes han lamentat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, rebutgés comptar amb ells, però ha agraït la "predisposició" de Giró de reunir-se amb el seu grup. "Esperem no posar-lo en cap situació complicada, però que el principal partit de l'oposició s'ofereixi a negociar-los és una oportunitat que fa bé el conseller d'explorar", ha dit, afegint que hi aniran amb tota la predisposició. Per la seva banda, els comuns han reafirmat el seu desig de començar a negociar els comptes com abans millor per dir-hi la seva des del primer moment, i ha tornat a recalcar que els pressupostos han de respectar quatre condicions indispensables: que no es rebaixin els impostos als rics, que els pressupostos siguin expansius i amb una forta inversió en el sector públic, que abordin la sobirania energètica, i que comptin amb un pla de xoc contra la crisi.