L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aprofitarà la reunió que celebrarà aquesta tarda amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per proposar que es faci efectiva la declaració unilateral d'independència el segon semestre de l'any vinent. Així ho ha manifestat aquest dimarts la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, abans de participar en la reunió, en què també participen Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència, i que arriba després de la gran manifestació de l'independentisme que aquesta Diada va aplegar prop de 700.000 persones. La data escollida per "fer la declaració d'independència de Catalunya" coincideix amb la presidència del Consell de la Unió Europea per part d'Espanya. "Aprofitar aquesta presidència, amb gran visibilitat i presència internacional, comporta que tot Europa i tot el món estarà pendent i és més difícil la repressió i la vulneració de drets fonamentals", ha dit Feliu. "Creiem que és una finestra d'oportunitat que no podem desaprofitar".

L'entitat independentista veu reforçada la seva estratègia, després de l'èxit mobilitzador d'aquest diumenge, i confia que la Generalitat i els partits n'hagin pres nota i escoltin la proposta. "Ho plantegem ara, amb un any vista, i creiem que això ho fa encara més factible", afegeix Feliu, recordant que hi ha "molt temps per preparar-ho". Però per tal de poder reafirmar la seva proposta, confia que l'independentisme s'hi comprometi al Parlament aprovant una resolució el pròxim 27 de setembre, coincidint amb la primera jornada del debat de política general. "El compromís de les institucions pot marcar l'1 d'octubre de 2022, que tenim aquí a les portes, i cridar a la mobilització que la ciutadania ha de fer possible que es faci i sigui efectiva la independència".

A diferència de l'experiència d'ara fa gairebé cinc anys, quan la DUI va fracassar, l'entitat veu possibilitat que ara sí que es pugui tirar endavant. "Pot ser un moment diferent del que vam viure el 2017, i creiem que ja hem madurat prou i ho demanem amb prou temps perquè es pugui fer", ha assenyalat. I és que Dolors Feliu fins i tot ha plantejat que l'Estat podria reaccionar ara millor que ho va fer en aquella ocasió perquè té temps d'actuar. "No diuen que estem en diàleg?", ha llançat. A més, ha recordat que des del 2017 hi ha hagut diverses resolucions de les Nacions Unides, del Consell d'Europa i d'Amnistia Internacional "que fan diferent la circumstància", a més d'una repressió que tot el món ja ha constatat i reconegut, i que pot limitar la reacció de l'Estat.

"O independència o eleccions"

La reunió que celebra el Govern juntament amb l'ANC, Òmnium i l'AMI té lloc al palau de la Generalitat aquest dimarts a partir de les 16.30 hores, i pretén ser un espai per tractar la situació actual del país i del procés d'independència, així com escoltar les propostes de les entitats. L'entitat liderada per Dolors Feliu ja ha deixat clar què posarà sobre la taula, però també s'ha reafirmat amb un segon missatge, recuperat de la intervenció que va fer durant el discurs per la Diada: "O independència o eleccions". Així, si el Govern no aposta per fer efectiva la independència a través de la DUI que proposen o una altra via, insistiran a convocar unes eleccions en les quals l'ANC podria participar amb una llista pròpia.