El govern ultraconservador d'Hongria ha imposat per decret l'obligació a les dones d'escoltar el batec del cor del fetus abans d'avortar, un requisit que hauran de complir totes les dones embarassades que vulguin interrompre el seu embaràs. La mesura entrarà en vigor aquest divendres, segons el decret signat pel ministre d'Interior, Sándor Pintér, i afegeix que la dona ha de presentar un document que certifica que ha rebut informació sobre els signes vitals del fetus. Per presentar aquest document, els metges seran els encarregats de "proporcionar a l'embarassada una indicació dels signes vitals del fetus, d'una forma clarament identificable",  segons cita el decret. 

El govern del primer ministre Viktor Orbán, en el poder des de 2010, sempre ha seguit una política en defensa de la "família tradicional", però és el primer cop que aprova un decret que ataca, encara que de manera indirecta, a l'avortament. L'actual llei està en vigor des de 1992 i determina que entre les setmanes 12 i 24 de gestació la dona pot decidir interrompre lliurement l'embaràs, sense més condicions que la seva pròpia decisió. Només en casos excepcionals, en general per raons mèdiques, quan existeixen diagnòstics d'una patologia en el fetus incompatible amb la vida o perilla la vida de la mare, l'avortament és així mateix possible en un moment més tardà de l'embaràs.

Polèmica 

Les crítiques no s'han fet esperar davant l'anunci d'aquesta mesura. L'ONG Unió pels Drets Fonamentals (Tasz) ha manifestat a través d'un comunicat que "l'esmena anunciada no és una altra cosa que una mesura nociva que només serveix per a humiliar a les dones que ja es troben en una situació molt difícil". Tasz acusa el govern d'Orbán de fer encara més difícil el procés d'avortament i indica que fins a la cinquena o sisena setmana de l'embaràs el batec del cor no és detectable i, per tant, fa més difícil el procés administratiu de la mesura. 

Per la seva banda, l'organització Patent, pels decrets de les dones, assegura que es tracta "d'un següent pas en un procés" per a fer més difícil l'avortament. "És terriblement pertorbador", afirma l'ONG, citada pel diari digital 444.hu. La Cambra de Metges (MOK) ha denunciat que la mesura no ha estat consultada per part del govern i recorda que actualment els metges també han de detectar els signes vitals del fetus i informar la mare sobre ells. Així doncs, MOK afirma que quan l'assumpte "se situa en l'espai polític només provoca el mal als afectats". 

L'opositora Coalició Democràtica, assegura que es tracta d'una mesura "d'inspiració d'extrema dreta", en al·lusió a "La nostra Pàtria". "Veiem amb preocupació el que succeeix a Polònia i els Estats Units, no volem que el nostre país segueixi aquests exemples", assegura el moviment liberal Momentum, en referència a les prohibicions i limitacions a l'avortament introduït en aquests països.