Sense sentit del ridícul. Madrid ha acollit una protesta d'agents de la policia espanyola que s'han pintat de groc perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, els va dir "piolins". Llavors, uns 1.800 antiavalots de la cimera de l'OTAN a Madrid treballaran tenyits de groc per protestar contra el cap de l'executiu estatal i les seves polèmiques declaracions al Congrés dels Diputats. "No entenem que després d'estar quatre mesos ficats en un vaixell a Catalunya arribi el president del govern espanyol i ens insulti en lloc de defensar la seva policia", expliquen els policies a Okdiario.

Per qui no ho recordi, Sánchez va dir això al maig durant un debat al Congrés dels Diputats. El president espanyol es vantava del suposat diàleg que mantenia amb Catalunya i va atacar al Partit Popular per la seva actitud amb els catalans: "Vostès enviaven piolins i amb nosaltres la selecció pot jugar a Catalunya". 

La cimera de l'OTAN

Alguns agents s'han concentrat aquest dilluns davant la seu de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), en el barri madrileny de Moratalaz. Ho han fet "en protesta per la deixadesa de la Direcció General de la Policia davant les Unitats d'Intervenció i la caòtica situació sociolaboral que es viu en elles", d'acord amb el sindicat JUPOL. Es tracta d'un cicle de protestes sota el lema "La UIP es dessagna", que van començar dissabte i que s'allargaran tota la setmana. És a dir, aquestes protestes tindran lloc durant la setmana que se celebra la cimera de l'OTAN. D'aquesta manera volen intentar cridar l'atenció en l'àmbit internacional, tot i que també s'emmarca dins del conflicte col·lectiu que enfronta els agents amb el Ministeri de l'Interior per la promesa equiparació salarial de policies i guàrdies civils amb cossos policials com l'Ertzaintza basca i els Mossos d'Esquadra catalans. "La UIP es dessagna i necessita tot el nostre suport; no som Playmobil de l'administració i reivindiquem una jornada laboral digna, conciliació familiar, dietes adients... la UIP necessiten que l'escoltin", ha piulat el secretari general de Jupol, Aaron Rivero.

El sindicat policial ha enviat una carta al president espanyol perquè "rectifiqui les paraules que va dir", ja que consideren que va "insultar" els policies. "Som la millor institució de l'Estat i això és per alguna cosa", afirma Rivero. "Com en el Congrés dels Diputats el president ens va dir piolins aquí estem, disfressats de piolins", afegeix el delegat nacional de la UIP, Hugo del Prado. De fet, Okdiario també denuncia l'absència d'allotjaments hotelers pels policies durant la cimera de l'OTAN i la insuficiència de les dietes.