"Vostès enviaven piolins a Catalunya i amb nosaltres la selecció espanyola juga allà sense cap mena de problemes". Aquestes declaracions de Pedro Sánchez en el ple del Congrés dels Diputats, per il·lustrar com han canviat, diu ell, les coses d'ençà que a Espanya hi governa el PSOE en lloc del PP pel que fa a les relacions amb Catalunya, ha provocat la ira del sindicat JUPOL. Aquest és el majoritari en el Consell de la Policia, i per al·lusions, ha publicat primer una piulada i després un comunicat on han manifestat el seu "profund malestar"  per les declaracions de Sánchez. Concretament, han denunciat que el president del govern espanyol s'hagi referit als policies que La Moncloa va enviar a Catalunya per intentar evitar, sense èxit, el referèndum de l'1-O, com a piolins, un sobrenom que es van guanyar pel fet que estaven allotjats en un vaixell al port de Barcelona decorat amb dibuixos animats, entre els quals el popular ocellet Piolín. JUPOL es refereix a ells com "els agents de la Policia Nacional que l'octubre de 2017 van acudir a Catalunya per garantir el compliment de la Llei durant el referèndum il·legal del 1-O". 

"És inconcebible la falta de respecte constant que es mostra des d'aquest govern cap a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i concretament cap a la Policia Nacional", ha lamentat el secretari general del sindicat, Aarón Rivero, que ha recordat a Sánchez en el comunicat que el que es van enviar no eren piolins, sinó "persones, agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que hi van acudir per defensar l'Estat i la Unitat d'Espanya". En aquest sentit, li han retret que els policies als quals s'ha referit com a piolins són els mateixos que el 2019, després de la sentència contra els presos polítics, van tornar a Catalunya, en aquest cas ja sota la seva presidència i "la falta de previsió i de mitjans van ser una de les causes que van provocar ferides greus a diferents agents de la Policia Nacional". Amb tot, també han deixat ben clar que aquestes paraules no els agafen per sorpresa: "No és la primera vegada que Sánchez mostra la seva manca de respecte per la Policia, com ja ho va fer durant la pandèmia en classificar-nos de 'despesa supèrflua'". 

La "passivitat" de Marlaska 

Els piolins han aprofitat l'ocasió per denunciar el que ells consideren "manques de respecte" del govern de coalició vers la seva professió. Des del "veto a la ILP d'Equiparació salarial" a la "deixadesa i inacció davant les nostres reivindicacions per la millora de les condicions laborals dels policies": tot plegat forma part del conjunt de retrets de JUPOL tenia preparats i que avui han disparat contra el president del govern. Anant més enllà, han titllat de "vergonya" que Sánchez es refereixi a ells en aquests termes, quan "són els garants de l'Estat de Dret, de la Constitució i de la Llei, però fins i tot és més greu la passivitat absoluta que de nou ha demostrat el ministre de l'Interior que un cop més no ha sortit en defensa dels agents del Cos Nacional de la Policia, quelcom al qual, tristament, ja hi estem acostumats". 

Reaccions de Ciutadans 

Abans de JUPOL, ja havia reaccionat via Twitter l'eurodiputat Jordi Cañas: “Piolins. Cal ser un autèntic pocavergonya per desqualificar, amb el nom que els donaven els separatistes colpistes, als membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van defensar la democràcia i l'estat de dret a Catalunya. No tinc paraules per tanta indignitat". En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans Edmundo Bal, ha afegit: "Servidors públics assenyalats pel nacionalisme i expulsats d'hotels al costat de les famílies. Els devem respecte, no insults". I Toni Cantó, ara al PP madrileny d'Ayuso i extaronja, també ha dit la seva: "Aquest és el respecte que té cap als que se la van jugar per defensar-nos. El pitjor president en el pitjor moment".

Posteriorment, l'encara líder del partit taronja, Inés Arrimadas, replicava el president espanyol in situ des de la cambra: "Vostè parla d'estabilitat perquè guanya sessions al congrés, i tant, perquè els seus socis colpistes el seguiran votant. Mentre vostès trobin servidors públics als qui cessar o directament insultar com avui ha fet Sánchez anomenant piolins a la Guàrdia Civil o la Policia que ens van defensar d'aquesta gent el 2017. Renteu-vos la boca abans de parlar d'ells", ha bramat.