La Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil tenen una nova batalla contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la dotació que el seu ministeri, fruit d’un acord amb la Generalitat, ha aportat i té previst aportar als Mossos d’Esquadra durant els pròxims anys. 

En total l’Estat transferirà un total de 1.009 milions d’euros en tres anualitats per inversions previstes per reforçar els Mossos d’Esquadra. Aquesta aportació de fons extra per part del Govern de Pedro Sánchez ha irat als representants de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que han assegurat que Interior ha deixat de donar diners a les dues policies estatals per “regar” la policia catalana per un acord polític entre els independentistes i el PSOE

L’aportació arribarà als 1.009 milions d’euros

Fins a la data el ministeri de l’Interior ja ha fet una aportació als Mossos d’Esquadra de 452 milions d’euros, com a primera part de l’acord bilateral entre els dos governs. Està previst que aquest 2022 es faci una segona aportació de 336 milions, un fet que sumarà 788 milions en total. Alhora, està pactat un tercer pagament que elevarà la transferència a 1.009 milions d’euros -més del que es va pactar l’any 2018 en la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy.

Fernando Grande-Marlaska EP
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Palau de la Generalitat / EP

Aquestes aportacions han de servir per fer inversions als Mossos d’Esquadra i ampliar la plantilla d’agents, que està previst que superi els 22.000 policies durant els pròxims anys, en un seguit de convocatòries que han de permetre també posar al dia el cos dels Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu 2030.

Malestar a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Les organitzacions professionals dels dos cossos policials estatals, però, han lamentat aquesta aportació que s’enfilarà fins als 1.000 milions d’euros als Mossos d’Esquadra i han criticat que “doble vara de mesurar” del ministeri de l’Interior amb la policia espanyola i la policia catalana.

Asseguren que el ministeri ha deixat d’executar gairebé 425 milions d’euros que estaven previstos per reforçar la seguretat ciutadana a Espanya en els tres darrers pressupostos i, en canvi, s’estan buscant diners per “regar” els Mossos d’Esquadra. Interior, però, treu ferro a l’assumpte i asseguren que els 424 milions d’euros que s’han deixat sense executar en seguretat ciutadana -inversió a Policia Nacional i Guàrdia Civil- són només un 2% del pressupost, i que per tant, asseguren, han executat un 98% dels diners per inversions pactats en els pressupostos dels darrers tres anys.

Des de l’Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) reclamen també l’equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra, assegurant que és un acord que es va fer amb el ministre Zoido i que Marlaska va assumir quan va ser nomenat ministre de l'Interior. Aquesta associació professional -fa funcions de sindicat, ja que la Guàrdia Civil no pot tenir sindicats- ja va interposar una querella al Tribunal Suprem per reclamar-ho. Ara sembla que amb aquesta aportació que han de rebre els Mossos d’Esquadra, les associacions professionals de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tornaran a posar-se en peu de guerra.