Els lideratges canvien al Partit Popular, però no les topades a les sessions de control del Congrés dels Diputats. Si la setmana passada Pedro Sánchez retreia que els populars feien servir les institucions de l'Estat per a "perseguir adversaris polítics", aquest dimecres s'ha centrat en la gestió del conflicte polític català per part del govern Rajoy. Ho ha fet vantant-se d'haver millorat el clima: "La diferència en política territorial és que vostès enviaven piolins a Catalunya i amb nosaltres la selecció espanyola pot jugar a Catalunya sense cap problema i el 70% de la població de Catalunya no considera la independència com una prioritat". Un Sánchez que també s'ha mostrat disposat a reprendre el diàleg "quan ho consideri la part catalana". No obstant això, fonts de La Moncloa descarten que sigui abans del dijous 26 de maig, quan Sánchez compareixerà davant del ple pel cas Pegasus.

Sánchez, "dispuesto" a reanudar el diálogo "cuando considere la parte catalana"

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, novament ha retret les suposades "cessions" de Pedro Sánchez a les forces independentistes. Ha aprofitat justament l'escàndol d'espionatge a càrrec del CNI, recordant-li que ell n'estava al corrent. "El seu govern va saber setmanes abans que s'espiava destacats líders d'ERC per vincle amb revoltes violentes, i després va ser investit per un estret marge", ha atacat. I li ha preguntat: "La clau van ser les 18 abstencions d'ERC i Bildu. A ells els deu ser president. Ha fet ja prou concessions a l'independentisme? Encara li'n queden? Quines són?".

I el president del govern espanyol ha jugat novament al contraatac. "Com es nota el nou PP. M'ha preguntat el mateix que el senyor Casado el passat 23-F", ha ironitzat el dirigent socialista. Tot seguit, ha contraposat l'actitud del govern de Rajoy, que "enviava piolins" i a qui "li aprovaven DUIs", amb la de l'actual executiu central, sota el qual "la independència no és una prioritat" per als catalans. "Es diu concòrdia davant la discòrdia que vostès sembren a Catalunya, tant des del govern com des de l'oposició", ha criticat. Un Sánchez que ha tornat a retreure que els populars creessin "una mal anomenada policia patriòtica" per a "aturar la llibreteta de Bárcenas" o per a "perseguir adversaris polítics".

Un to diferent ha exhibit amb la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que li ha preguntat què pensa fer per a reforçar una "majoria d'esquerres i plurinacional" que està "tocada" per casos com el CatalanGate. És en aquest punt que Pedro Sánchez ha reivindicat la seva voluntat de diàleg i "retrobament" i ha recordat els gestos que ha fet en aquest sentit. El president del govern espanyol s'ha mostrat "disposat" a reunir-se amb el president Pere Aragonès o convocar la taula de diàleg "quan ho consideri la part catalana".

Fonts del govern espanyol descarten, però, que aquesta reunió entre presidents sigui abans del dijous 26 de maig, malgrat que reiteren la plena voluntat de celebrar la trobada amb l'objectiu de "rebaixar els ànims". En aquest sentit, responsabilitzen ERC de la manca de concreció. "Si no es concreta, és per ells, que prioritzen l'expressió del malestar i estan massa pendents de Junts", sostenen aquestes fonts.

Pegasus

Una sessió de control més, el cas Pegasus ha estat ben present. De fet, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, li ha preguntat si la Policia Nacional o la Guàrdia Nacional disposen d'aquest programa israelià, un extrem que el mateix Sánchez ha negat. Davant dels reclams del diputat jeltzale, el president espanyol ha refermat la seva voluntat d'investigar-ho a través de diversos mecanismes i s'ha compromès a reformar la llei de secrets oficials, com fa temps que reclama la formació basca. "Estic disposat a escoltar totes les propostes que siguin necessàries per a millorar-ne la confiança", ha conclòs.