Una protesta de mestres talla la Gran Via de Barcelona dificultant la circulació al túnel de les Glòries. El tall s’ha fet a l’alçada del carrer Padilla, fet que dificulta l’entrada i la sortida de vehicles en aquest punt de la ciutat, coincidint en hora punta. Els sindicats educatius han convocat aquest dijous una aturada parcial per protestar contra les polítiques del conseller d’Educació, Josep González Cambray. De cara a la setmana que ve hi ha prevista una darrera mobilització el 9 de juny. S’han viscut moments de tensió entre manifestants i conductors. Finalment, aquests darrers – principalment motoristes – han aconseguit obrir el pas i restablir la circulació. Durant la protesta s’han pogut sentir proclames demanant la dimissió del conseller d’Educació, així com reivindicacions com “els diners públics, a l’escola pública”.

TUIT huelga educacio
TUIT huelga educacio

Reunió fallida

USTEC i CCOO han considerat insuficient la nova proposta que els ha fet arribar el Departament d'Educació en una reunió aquest dimecres a la tarda durant prop de cinc hores amb la mediació del Departament de Treball. La novetat més destacada és el retorn de l'assoliment del primer estadi, un complement de sou per antiguitat, als 6 anys d'exercici, en lloc dels 9 actuals. En canvi, no s'inclou la reducció d'una hora lectiva prevista en l'últim esborrany per als docents de primària el curs que ve. Treball ha convocat les parts per a dimarts vinent, però de moment els sindicats mantenen la vaga de dues hores d'aquest dijous i la del dia 9. CCOO ha anunciat que obre consultes als afiliats per definir un full de ruta per al futur immediat.

La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha reiterat a la sortida de la reunió -que reprèn les negociacions trencades a finals d'abril- que les demandes sindicals tenen "un cost econòmic molt elevat" i que, davant d'això, les propostes que presenta el seu equip són "possibilistes". Collell ha declinat donar detalls sobre la proposta, tot afirmant que està en negociació i que el Departament no té una "posició immobilista", però sí ha subratllat que el que s'ha plantejat "no surt del no res", sinó que té un treball al darrere amb els diferents departaments implicats, com ara el d'Economia, que la fa "sòlida".

Mesures "irrenunciables"

De la seva banda, Iolanda Segura, portaveu d'USTEC, ha considerat "positiu" en declaracions a l'ACN que Educació hagi volgut tenir "aquesta trobada amb la mediació", però ha lamentat que la proposta que ha presentat el departament és "pitjor" que l'última que els havien fet arribar abans de la ruptura de negociacions. Aquella establia la reducció d'una hora lectiva per als docents de primària el curs vinent i per als de secundària el curs 23-24. Ara, ambdós extrems s'han retardat un any, el 23-24 a primària i el 24-25 a secundària.

La portaveu d'Ustec ha recordat que el sindicat sempre ha defensat que la reducció de l'hora lectiva era "irrenunciable", i que es mostrava oberta a negociar els altres extrems. En aquest sentit ha subratllat que la recuperació del primer estadi als 6 anys és una mesura que beneficia part del col·lectiu, mentre que la reducció de l'hora lectiva afecta professorat i alumnat, pel fet que els docents poden dedicar aquest temps a altres activitats dels centres.