El Departament d’Educació i els sindicats del món de l’ensenyament s’han tornat a reunir aquest dimecres a la tarda, però la reunió ha finalitzat sense acord. Així ho han confirmat les dues parts als mitjans de comunicació quan ha acabat la reunió. El comitè de vaga ha celebrat que la conselleria hagi volgut tornar a negociar, però han assegurat que la proposta del Govern és “decebedora”. Han explicat que “s’han fet passes enrere” respecte de les propostes que el Departament havia fet anteriorment i han denunciat que la conselleria ara “no contempla reduir una hora lectiva a tot el professorat, quan ja havien acceptat de fer-ho a primària i nosaltres demanàvem també la secundària”. El comitè de vaga ha assegurat que la proposta de l’executiu ha passat per reduir l’hora lectiva a primària el curs 2023/2024 i a secundària el curs 2024/2025; així com recuperar els sexennis -en comptes d’estadis- a partir del curs que ve.

Per la seva part, i també en declaracions a la premsa, la directora de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha lamentat els “incidents” que s’han produït aquest matí al Departament d’Educació, i ha reivindicat la voluntat “negociadora” del Departament. Segons ella, la conselleria no es podia permetre quedar-se de braços plegats davant d’un col·lectiu de mestres i professors que miren de dur tensió als carrers per defensar els seus drets laborals. S’ha negat a explicar quin ha estat el contingut de les converses d’aquesta tarda però sí que ha dit que les propostes han estat “realistes”.

El comitè de vaga ha sortit a donar explicacions sobre com havia anat la reunió pocs minuts després que Comissions Obreres enviés un comunicat que destil·lava cert optimisme. “El Departament ens ha traslladat una proposta que recull parcialment algunes de les demandes unitàries; aquesta proposta és fruit d’una mobilització històrica”, deia el text. A més, el sindicat feia una crida a totes les forces sindicals “a obrir ja un procés participatiu” i convocava “de forma immediata” la seva afiliació “per poder posar en comú un primer balanç de les mobilitzacions, valorar la proposta del Departament i definir un full de ruta pel futur immediat”. Més tard, però, el comitè de vaga ha volgut deixar clar que l’únic optimisme que han sentit avui va amb relació al fet que han tornat a reunir-se amb el Departament, però han assegurat que les propostes són “decebedores”.

WhatsApp Image 2022 06 01 at 20.31.45
Dolors Collell / Foto: A.D.

Des que el passat 28 de març es va posar punt final a les negociacions entre Departament i representants de mestres i professors, la conselleria ha anat convocant diverses meses sectorials. Però els sindicats no s’hi han presentat argumentant que qualsevol qüestió que pugui tenir a veure amb els seus drets laborals s’ha de discutir amb el comitè de vaga si hi ha una situació d’aturades a les aules i manifestacions als carrers. Els sindicats sí que es van presentar fa uns dies en una mesa que tractava sobre l’estabilització dels treballadors interins; una qüestió que està en negociació des de Funció Pública.