Iolanda Segura, portaveu d'USTEC-STEs, principal sindicat de l'educació a Catalunya, assegura que tot continua enrocat i que, si no hi ha novetats importants, convocaran més dies de vaga abans de final de curs. Un equip d'ElNacional.cat l'ha entrevistat a la plaça Urquinaona de Barcelona on, tot i la pluja, milers de persones s'han manifestat contra el 25% de castellà a l'escola. Iolanda Segura no es creu absolutament res del que diu el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. De fet, la portaveu del sindicat majoritari té clar que "Cambray acatarà la sentència del TSJC per la porta del darrere". En l'entrevista que podeu veure tot seguit, Iolanda Segura respon altres preguntes d'interès com aquestes: convocaran més dies de vaga abans de Setmana Santa?, per què és tan dolent avançar l'inici de curs al 5 de setembre?, mantenen l'amenaça de no començar el curs quan digui el Govern?, tenint en compte que els nens ja han perdut moltes setmanes i mesos d'escola per culpa de la covid, no hi ha altres maneres de protestar que no facin perdre més dies de classe als nostres fills?, com veuen que vulguin obligar els docents a treballar als centres la primera setmana de juliol? No us perdeu la resposta de la portaveu d'USTEC a aquestes i altres preguntes en aquest vídeo:

 

Amb Cambray la immersió lingüística està tocada de mort

"Una cosa són les paraules que diu el conseller i una altra cosa són els fets. S'ha de situar el català com a única llengua vehicular i aquestes paraules el conseller no les ha dit mai, no les hem sentit de la seva boca. Per tant, vol acatar la sentència però per la porta del darrere", assegura la portaveu d'USTEC. "El conseller diu que siguin els centres educatius els que gestionin els seus projectes lingüístics com vulguin en funció de la seva realitat socio-lingüística i així poden passar dues coses: que enterrem la immersió lingüística perquè els centres poden no situar el català com a única llengua vehicular i això vol dir que la immersió lingüística queda tocada de mort i, d'altra banda, aquells centres que decideixin situar el català com a única llengua vehicular, queden descoberts davant de possibles ofensives judicials o polítiques. El discurs del conseller no va en la línia de no acatar la sentència sinó que ens diu feu el que vulgueu i això és acatar la sentència", segons la portaveu d'USTEC.

 

Catalunya ja fa un 27% de castellà a secundària, una deixadesa per part del departament

El conseller diu que esquivarà la sentència amb un decret que no entrarà en vigor abans d'un any. En teoria, però, el que diu la sentència del TSJC s'ha d'aplicar a partir del proper dilluns, 28 de març, és a dir d'aquí a només cinc dies. "El conseller s'espolsa les seves responsabilitats i deixa aquesta càrrega en mans dels centres educatius amb els seus projectes lingüístics". A tot això, ens escandalitzem quan el TSJC ens diu que el 25% de les classes han de ser en castellà però, segons el Síndic de Greuges, això ja és una realitat a Catalunya i molts no ho saben. El Síndic avisa: si s'aplica aquest 25%, que voldria dir impartir una matèria no lingüística en castellà, tindrem un 35% de castellà. De fet, Rafael Ribó diu que, ara mateix i segons els alumnes, ja tenim un 22% de castellà a primària i un 27% a secundària. I el control del compliment de la immersió lingüística depèn del Govern de la Generalitat. "Està passant i ja fa temps que ho denunciem però fins han mirat cap a l'altra banda. Sens dubte ha estat una deixadesa per part del departament perquè això depèn del Govern d'aquí que és el que té les competències en matèria lingüística", subratlla la portaveu del sindicat més gran de l'ensenyament.

En aquest sentit, Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, en una entrevista a ElNacional.cat, ja fa temps que va dir "és urgent i fonamental fer complir la immersió lingüística que el Govern de la Generalitat actual reconeix que no s'està complint. Calen mesures d'immediata aplicació per fer-la complir perquè parlant amb tots els professors de primària i secundària et diuen que ningú està controlant que això sigui així". Podeu veure les declaracions de la presidenta de l'ANC en vídeo clicant aquest enllaç.

No descartem més mobilitzacions i dies de vaga

En total, aquest mes de març, mestres i professors faran sis dies de vaga. A banda d'aquest dimecres, 23 de març, queden dos dies més de vaga que es faran els propers dimarts i dimecres, 29 i 30 de març però "no descartem més mobilitzacions i més dies de vaga. Nosaltres anem a màxims i això vol dir que han de situar una proposta per cadascuna de les demandes que tenim damunt la taula, no volem escorrialles, no ens conformarem amb les molles", adverteix Iolanda Segura.

 

Per què és tan dolent començar el curs el 5 de setembre?

Si el curs comença el 12 de setembre els alumnes tindran 81 dies de vacances i si arrenca el dia 5, faran festa un total de 74 dies. La portaveu d'USTEC-STEs admet que Catalunya és probablement l'única zona d'Europa on el curs comença tan tard. Tot i això ens explica per què seria tan dolent avançar una setmana l'inici del nou curs escolar. No us perdeu aquest fragment de l'entrevista:

 

Els nens han après un 54% menys de matemàtiques per culpa de la pandèmia

Els alumnes de l'escola pública han perdut l'equivalent mig curs de matemàtiques per culpa de la pandèmia, en concret han après un 54% menys de matemàtiques. No així els de la concertada que pràcticament no han perdut res. Ho diu un estudi fet per Esade EcPol i la Fundació Cotec a Euskadi que, segons els seus autors, és extrapolable a tot l'Estat. Justament per això preguntem a la portaveu del sindicat majoritari de l'ensenyament a Catalunya si no es poden trobar altres maneres de protestar que no facin perdre més dies de classe als nostres fills que també han patit i molt les conseqüències de la terrible pandèmia que ens ha tocat viure. Aquí podeu veure la seva resposta:

 

Aquest dimecres 7.500 persones s'han manifestat pel centre de Barcelona contra la sentència del TSJC que vol imposar el 25% de castellà a les aules. L'entrevista a Iolanda Segura, portaveu del sindicat majoritari de l'ensenyament a Catalunya, l'hem fet allà mateix, a la plaça Urquinaona i la podeu veure sencera a l'inici d'aquesta informació.

 

Manifestación maestros profesores contra 25% castellano, Barcelona - Sergi AlcàzarMilers de persones es manifesten al centre de Barcelona contra el 25% de castellà a l'escola / Foto: Sergi Alcàzar